2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Botránya ellenére bizalmat kapott pártjától Fillon

2017. március 7., kedd 19:28, frissítve: kedd 22:49

A francia politikusok is feledékenyek, ha a vagyonbevallásukról van szó. A mérsékelt jobboldal elnökjelöltje egy ötvenezer eurós baráti kölcsönt hagyott ki az elszámolásból. A kamatmentes hitelt egy olyan irodalmi lap tulajdonosa nyújtotta Francois Fillonnak, aki másfél évig a politikus feleségét foglalkoztatta.

Konzervatív választók ezrei tettek hitet Francois Fillon mellett Párizs egyik terén. Az akciót azért hirdették, mert a mérsékelt jobboldal elnökjelöltjétől egyre több párttársa fordul el.

Fillon több százezer euró közpénzt lapátolt ki az államkasszából úgy, hogy családtagjait foglalkoztatta közvetlen munkatársként. Egyesek szerint a családtagok csak a fizetésüket vették fel, tényleges munkát nem végeztek.

A politikus ellen hiába indult eljárás, nem hajlandó visszalépni. „Ma az a kérdés, hogy a jelöltségemet, amelynek programja egyedüliként tenné lehetővé az ország talpra állását, még mindig támogatja-e a jobbközép választók többsége. Szerintem ez így van, és ezt bizonyítottam is a párizsi nagygyűléssel” – hangoztatta.

Fillon a Nicolas Sarkozy által alapított Republikánusok jelöltje. A párt vezetősége válságtanácskozást is tartott, mielőtt bizalmat szavazott neki. „Most nincs alternatívája Francois Fillonnak, neki kell az élre állnia, a vitának vége. Francois Filloné a legjobb program, az egyetlen, amely segíthet Franciaországon” – fogalmazott Gérard Larcher, a Republikánusok politikai bizottságának elnöke.

Nicolas Sarkozy a válságülés előtt még el akarta távolíttatni Fillont, az ülés után viszont ő is beállt mögé, azzal a feltétellel, hogy legfőbb bizalmasa miniszterelnöki posztot kap, ha a konzervatív jelölt nyer.

Erre kicsi az esély: a pénzügyi visszaélések előtt favoritnak számító Fillon már csak harmadik a népszerűségi listán. Ha nem tud fordítani, az elnöki szék egy kiugrott szocialista politikus, Emmanuel Macron és a radikális jobboldali Marine Le Pen között dőlhet el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!