2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Borítékolható Maduro újraválasztása

Hír TV

2018. május 20., vasárnap 12:01, frissítve: vasárnap 16:32

Szinte biztosan újraválasztják vasárnap Venezuelában Nicolas Maduro elnököt, miután az ellenzék legfontosabb jelöltjeinek az indulását megtiltották, az ellenzék többi része pedig bojkottálja a választást. Venezuela tavaly ment csődbe, az infláció 2 ezer százalék fölött van, állandó az élelmiszer-hiány és folyamatosak a tüntetések. Maduro mellett a kampányban csak az illiberális török Erdogan elnök állt ki.

Politikai foglyok hozzátartozói tüntettek a héten Venezuela leghírhedtebb börtönénél. Több mint 300-an vannak rács mögött ellenzéki politikusok és tüntetők közül. A börtönben szándékosan erőszakos bűncselekmények elkövetőivel zárják össze őket és a kínvallatások is rendszeresek. A rokonoktól lehet tudni, hogy odabent a héten börtönlázadás kezdődött.

„Nem hivatalos forrásból tudjuk, hogy a politikai foglyok egy fiatal férfi brutális megkínzása után kezdtek felkelésbe. Elfoglalták a folyosókat és követelték, hogy a főügyész és az ombudsman menjen a helyszínre. De hivatalos forrásból nem mond senki semmit” – nyilatkozta egy elítélt felesége.

Venezuelában gyakorlatilag folyamatosak a tüntetések, mióta az ország gyakorlatilag csődbe ment. Az infláció 2300 százalék, állandó az élelmiszer- és gyógyszerhiány. Most a vasárnapi elnökválasztás előtt újabb demonstráció-sorozat kezdődött.

„Előre elcsalták a választást. Teljesen mindegy, mit akarnak a venezuelai emberek. Akik tényleg képesek lennének változást elindítani, azokat nem is engedik indulni” – mondta egy tüntető.

A hasonló demonstrációk miatt a szavazóhelyiségekben gépfegyveres őrök felügyelik a rendet. Országszerte 300 ezer katonát és rendőrt mozgósítottak.

Az országot Hugo Chavez halála óta irányító Nicolas Maduro a gazdasági válság ellenére biztosan győz. A két legesélyesebb ellenzéki jelölt indulását megtiltották, az ellenzék maradéka pedig bojkottálja a választást, még ha így le is mondanak a rendszerváltás lehetőségéről.

„Ha elmennénk szavazni, akkor tudnánk bármin változtatni? Jó lenne. Jó lenne, ha a venezuelai emberek beleszólhatnának a sorsuk alakulásába, de a szavazatunk semmit nem számít. Ez már rég nem demokrácia” – panaszkodott Henry Ramos Allup ellenzéki vezető.

Venezuela azután ment csődbe, hogy az alacsony olajárak mellett fenntarthatatlanná vált a bőkezű chavezi szociális rendszer, aminek köszönhetően több millióan élnek állami segélyből. Ők most egyébként élelmiszercsomagot kaptak a kormánytól a választás előtt, hogy jól szavazzanak. Maduro újraválasztásához két nemzetközileg ismert személy kívánt sok sikert: Erdogan illiberális török elnök és az argentin focista Maradona.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!