2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Bombamerénylet az Ukrajna egységéért tartott tüntetésen

2015. február 22., vasárnap 17:30, frissítve: vasárnap 17:40

Robbanás történt az Ukrajna egységéért tartott tüntetésen Harkivban. Az első hírek szerint hárman meghaltak, több mint tízen sebesültek. Egyelőre nem tudni, merénylet történt-e, de a hatóság terrorcselekményként kezeli a történteket.

A minszki békeszerződés alapján elkezdett fogolycsere-program keretében 190-en térhettek most vissza szeretteikhez. Értük az ukrán hadsereg 52 szakadár harcost adott. „A donecki részről 36 embert adtunk át és 36-ot is kaptunk cserébe. Egy ember, akit hoztunk, egy fiú a Donbasz zászlóaljból számomra ismeretlen okok miatt megtagadta a cseréjét. A luhanszki részről 130 ember adtak át, és 16-ot kaptak cserébe” – mondta Darja Morozova, a donecki népköztársaság fogolycseréért felelős vezetője. Az ukrán hadsereg képviselője szerint a többi hadifogoly sorsáról semmit sem tudnak. „Hosszú listáink vannak azokról, akik nincsenek meg. Ma körülbelül ez néhány száz embert jelent, akik a listán vannak és akiket elfogtak (300 és 494 között) Doneckben és Luhanszkban. Meg kell érteniük, hogy ez egy bonyolult kérdés, senki sem tudja ezeknek az embereknek a sorsát. Jó, ha életben vannak, mert akkor megtaláljuk őket, de ha már nem élnek…” – mondta Viktor Medvedcsuk.


Nem csak a fogolycserével volt elfoglalva az ukrán hadsereg. Megkezdték a nehéztüzérség kivonását is a válságrégióból. Mindeközben az ukrán katonai vezetés szerint Oroszország felől két feltehetően orosz katonai hadoszlop lépték át a határt. „Az orosz föderáció két hadoszlopnyi katonai járműve, összesen 47 teherautó lőszerekkel és egyéb rakománnyal és egy fegyveres gyalogsági jármű jelent meg az Izvarinei ellenőrző pontnál, Krasznodon, Luhanszk irányában” – nyilatkozta Andrij Liszenko, az ukrán hadsereg szóvivője.

Az ukrán hadsereg hírszerzési információkra hivatkozva arról is beszámolt, hogy február 21-én a donecki régióba Oroszország felől egy tehervonatnyi szerelvény érkezett 60 járművel köztük tankokkal az egyik vasútállomásra. Közben Kijevben folytatódtak a megemlékezések a tavalyi Majdan téri tüntetésekről. Petro Porosenko ukrán elnök és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök mellett az eseményen részt vett többek között Donald Tusk az európai tanács elnöke, valamint a lengyel, a litván és a német államfő is.

Harkivban is éppen Ukrajna egységéért demonstráltak, amikor robbanás történt. A tüntetők még a harkivi sportközpont mellett gyülekeztek, hogy onnan a város központjába vonuljanak, állítólag ekkor dobták ki egy autóból a robbanószerkezetet, a hatóságok terrorcselekményként kezelik a történteket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!