2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Bizalmat kapott a Mateusz Morawiecki vezette kabinet

Hír TV

2017. december 13., szerda 09:50, frissítve: szerda 10:54

A 460 fős parlamentben 243 képviselő szavazott a korábbi pénzügyminiszter vezette kormányra.

Tüntetés a parlament előtt Varsóban. A miniszterelnök-csere és a Jog és Igazságosság párt ellen tiltakoznak. A több száz tüntető a védőkorlátra nehezedett, egy rendőr megsérült. A lengyel parlament alsóházában, vagyis a szejmben eközben az új miniszterelnökről és kormányáról vitatkoztak. A szavazás előtt a frissen kinevezett miniszterelnök, Mateusz Morawiecki programbeszédében azt mondta: Európának arra van szüksége, hogy visszatérjen a valódi értékekhez. Kormánya egyik fő feladatának a lengyel ipar továbbfejlesztését és újjáépítését nevezte. A miniszterelnök elutasította a kétsebességes Európát.

„Nem akarunk megosztottságot, nem akarunk magunk mögött hagyni néhány országot. Nem értünk egyet azzal, hogy jóra és rosszra osztják szét Európát” – mondta Morawiecki.

A 460 fős parlamentben 243 képviselő szavazott a Morawiecki vezette kormányra. 25-en nem voltak jelen, 192-en nemmel szavaztak, senki sem tartózkodott. A konzervatív Jog és Igazságosság a szejmben a kormány jóváhagyásához szükséges abszolút többséget biztosító 237 mandátummal rendelkezik. Az ellenzéki pártok szerint Morawieczi csak a kirakat politikus, a tényleges hatalmat a Jog és Igazságosság elnöke, Jaroslaw Kaczynski gyakorolja.

„Mateusz Morawiecki egy Jaroslaw Kanczynski által irányított miniszterelnök lesz, sőt szüksége lesz Kaczynskire ahhoz, hogy igazságot tegyen a kormányon belüli civakodásokban” – fogalmazott Katarzyna Lubnauer ellenzéki képviselő.

Egy másik ellenzéki tömörülés szerint a miniszterelnök-csere csak látszatintézkedés.

„Nem látunk minőségbeli változást a cserében, nem erősödik meg a miniszterelnök politikailag, a kormány megváltoztatásáról szóló bejelentés az új kormány elindításakor csak a kabinet politikai gyengeségét mutatja. Túl sokan érdekeltek ebben a kormányban a miniszterelnök bukásában ahhoz, hogy sikeres legyen” – jelentette ki Jan Grabiec.

Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn nevezte ki miniszterelnöknek Mateusz Morawieckit a múlt héten lemondott Beata Szydlo helyére, aki tárca nélküli kormányfőhelyettes az új kormányban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!