2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Bevezetnék az ötödik terrorfenyegetettségi szintet

2015. december 21., hétfő 10:50

Újabb terrorellenes akció volt Brüsszelben. Azt a férfit keresték, aki a feltételezések szerint Belgiumból koordinálta a párizsi támadásokat. A terroristát nem találták meg a rendőrök, egy testvérpárt azonban letartóztattak. Közben egy újabb terrorfenyegetettségi szint bevezetését tervezi a belga kormány.

Egy ötödik terrorfenyegetettségi szint bevezetését tervezi a belga kormány. Koen Geens igazságügyi miniszter javaslata szerint az eddigi négyfokozatú skálát bővítenék egy szinttel, amit akkor vezethetnek be, ha a merénylők személye és tartózkodási helye is ismert. Az ezzel kapcsolatos jogszabály-előkészítő munkát már megkezdték, és úgy tűnik, nemcsak a kormányban teljes a támogatottsága, hanem a központi igazgatástól független Fenyegetésértékelési Elemző Testület vezetője is jó ötletnek tartja.

Belgiumban 2006-ban vezették be a jelenlegi, négyfokozatú skálát, azóta a legmagasabb szintű riasztást két alkalommal hirdették ki. Először 2007 decemberében, egyetlen napra, amikor a hatóságok arról értesültek, hogy iszlám szélsőségesek Belgiumban lévő amerikai katonai célpontok ellen terveznek támadást. Akkor 14 terroristát tartóztattak le. Második alkalommal pedig idén november 21-én hirdették ki és hat napig tartották fenn a négyes fokozatot Brüsszelben, mert a párizsi merényleteket követően a belga hatóságok olyan információkhoz jutottak, amelyek szerint közvetlen veszély fenyegeti a lakosságot, mert terrortámadást készítenek elő. Jelenleg Belgium egész területén hármas fokozat van érvényben.

Közben vasárnap este ismét rajtaütést hajtottak végre Brüsszelben a belga hatóságok. Lapértesülések szerint azt a férfit keresték, aki a feltételezések szerint Belgiumból koordinálta a párizsi támadásokat, a tulajdonában lévő két telefonra ugyanis több üzenet is érkezett a merénylőktől. A házkutatás során ezt a férfit nem találták meg a rendőrök, egy testvérpárt azonban letartóztattak. Az ügyészség további részleteket egyelőre nem közölt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!