2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Betett a lírának Erdogan győzelme

Hír TV

2018. június 25., hétfő 19:58, frissítve: hétfő 22:10

Tovább gyengül a török líra árfolyama Recep Tayyip Erdoganelnök győzelme után. Az államfő gyakorlatilag teljhatalmat kap, közgazdászok szerint azonnali gazdasági kiigazításra lenne szükség a tartós válság elkerüléséhez. Orbán Viktor az elsők között gratulált Erdogannak, de más európai vezetők kritizálták az illiberális rezsim visszaéléseit.

A róla írt kampánydallal ünnepelték hívei Recep Tayyip Erdogan választási győzelmét. A török elnök teljhatalmat kapott. Mostantól az államfő és miniszterelnök lesz egyben. Ő nevezi ki a minisztereket, ő dönt a kormányprogramról. Feloszlathatja a parlamentet, de a törvényhozást megkerülve, rendeletekkel is irányíthatja az országot. Felülbírálhatja a bíróságok döntéseit is. Győzelmi beszédében Erdogan meg se próbált minden török elnökének tűnni, ehelyett azt ígérte, hogy folytatja a harcot az ellenfeleivel.

„Törökország úgy döntött, hogy harcol minden terrorszervezet ellen. Küzdünk a kurdokkal és a gülenistákkal” – jelentette ki a török elnök.

Még a török ellenzék vezetője is elismerte, hogy egy-két szabálytalanságtól eltekintve nem voltak csalások. A választási megfigyelők a kiegyenlítetlen kampányt kritizálták. „A kampány korlátozott volt, az ellenzék gyakorlatilag nem kerülhetett be az országos médiába. A gyülekezési szabadság is sérült a 2 éve életben lévő rendkívüli állapot miatt. Emellett az ország déli részén érthetetlen okokból utaztattak 120 ezer szavazatot és ez nehezítette a nyomon követést” – mondta Ignacio Sanchez Amor, az EBESZ-misszió vezetője. 

Orbán Viktor az elsők között gratulált, és az unión belül nem is mindenki követte a példáját. A török illiberalizmust a holland, belga és luxemburgi vezetés is elítélte.

 „Erdogan úr mindenhatóvá vált. Innentől bármit megtehet. A győzelmi beszédében a demokráciáról beszélt. Bizonyíthatja az elkötelezettségét azzal, hogy feloldja a rendkívüli állapotot, kiengedi a politikai foglyokat és újságírókat a börtönökből és helyreállítja a jogállamiságot. Ezek nélkül Törökországot egy nacionalista, egyre inkább konzeravítv-iszlamista vezetés irányítja tovább” – mondta a luxemburgi külügyminiszter. 

A török líra tovább gyengül Erdogan győzelme miatt, pedig az árfolyama eddig is mélyponton volt. Az infláció tavaly óta 15 százalék körül van. „Ha látunk olyan reformokat, amikre 2 éve vár a piac, akkor a líra visszaerősödhet. Ehhez a rendkívüli állapot feloldására is szükség van. Enélkül a líra tovább gyengül, a válság pedig elmélyül” – jósolja egy török pénzügyi elemző. 

A török elnök értelmezése szerint a gazdasággal minden rendben van, csak liberális milliárdosok és külföldi civilek tartják nyomás alatt, akiknek nem tetszik az illiberális rendszer.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!