2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Berlusconi kapaszkodik a kormányalakításba

Hír TV

2018. március 7., szerda 21:24, frissítve: szerda 23:02

Silvio Berlusconi szerint az általa vezetett koalíciónak kell kormányalakítási megbízást kapnia. Az adócsalás miatt eltiltott milliárdos a jövő évig nem lehet miniszterelnök, de a pártja negyedik lett a választáson, és a harmadik helyezett Ligával közösen 37 százalékuk lenne a parlamentben. Ezzel ők vannak a legközelebb a többség megszerzéséhez, mert a választáson győztes Öt Csillag Mozgalomnak csak 32 százaléka van.

Olaszországba az elmúlt négy évben 600 000 migráns érkezett a tengeren keresztül. A folyamatos migráció, illetve a bevándorlók helyzete volt az olasz parlamenti választások egyik meghatározó témája. A március 4-i voksoláson az Öt Csillag Mozgalom szerezte meg a legtöbb szavazatot, 32 százalékot, de a választásokat a jobbközép koalíció nyerte 37 százalékkal.

A Forza Italia eredményeiről szólva teljesen más lett volna minden, ha nem akadályozzák meg, hogy rendes jelöltként induljak. Mindezek ellenére a koalíciónk eredményei alapján mi vagyunk az elsődleges politikai erő, és ennek döntő szerepet kell kapnia abban, hogy mi állíthassuk fel az új kormányt. Örülök Matteo Salvininek, örülök a Ligának, akikkel együtt kormányoztunk hosszú éveken át, és akikkel évekig együtt dolgoztunk. Megerősítem, hogy a megállapodásunkat figyelembe véve a Forza Italia vezetője én maradok, én leszek a jobbközép irányítója és a koalíció egységének garantálója - nyilatkozta Silvio Berlusconi.

A francia nemzeti front elnöke támogatásáról biztosította az új, megalakulás előtt álló olasz kormányt. Marine Le Pen párhuzamot vont a korábbi olasz kormányfő, a választások után pártelnöki tisztségéről lemondó Matteo Renzi és Emmanuel Macron között is.

Matteo Renzi ultraliberális, az Európai Unió parancsait teljesíti, és mint ahogy mondtam, érdekelt a személyek szabad áramlásában ezért a nagyfokú migrációban is. Az ultraliberalizmusért van, a tisztességtelen piaci versenyért, és annyira hasonlít Emmanuel Macronra, hogy össze is lehet keverni őket. Emmanuel Macron látta az olasz eredményeket, és azt mondta magának: megtörténhet ez velem is néhány év múlva? Ez az, amit én gondolok - mondta Marine Le Pen.

Az olasz parlament először március 23-án ül össze. A kormány összetételéről szóló tárgyalások pedig április elején kezdődhetnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!