2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belehalt sérüléseibe a tússzal helyet cserélő rendőr

Hír TV

2018. március 24., szombat 08:51, frissítve: szombat 14:57

A kórházban belehalt sérüléseibe az a francia rendőr, aki helyet cserélt egy tússzal a pénteki terrortámadás során. A rendőrség terrorelhárító egysége tegnap végzett a 25 éves, marokkói származású elkövetővel, aki Trébes városában, egy szupermarketben ejtett túszokat. Az elkövetőt a rendőrség 2014-óta megfigyelte, mert tartottak attól, hogy radikalizálódhat.

Éjfélkor elsötétült az Eiffel-torony a Trébes városában történt terrortámadás áldozatainak tiszteletére. A francia kormány arról a rendőrről is megemlékezett, aki helyet cserélt az egyik tússzal, és ezért az életével fizetett. A csendőr bekapcsolva hagyta a mobiltelefonját, a szupermarketet körbekerítő kollégái így hallották, hogy mi történik bent.

„Szeretném megköszönni a rendőrség elkötelezett és profi munkáját és a bátorságát. Különösen annak a csendőrnek tartozunk hálával, aki önként helyet cserélt az egyik tússzal, majd súlyos sérüléseket szerzett. Sok életet megmentett” – mondta Emmanuel Macron francia elnök.

A fegyveres egy 26 éves francia–marokkói állampolgár volt, aki 10 kilométerrel arrébb, Carcassone városában élt. A túszejtés előtt egy autót is ellopott, a harmadik áldozata ennek a járműnek az utasa volt. Az autóból egy rendőrre is rálőtt, aki megsérült. Az elkövető az Iszlám Állam terrorszervezet tagjának mondta magát, és a 2015-ös párizsi merénylet egyetlen életben maradt elkövetőjének, Salah Abdeslamnak a szabadon bocsátását követelte. A férfi korábban már a rendőrség látóterébe került.

„2016 és 2017 között a hírszerző szolgálatok megfigyelték, de bizonyítékot nem találtak arra, hogy terrortámadásra készülhet” – mondta Francois Molins francia főügyész.

Franciaországban az elmúlt 3 évben a mostani volt a hetedik terrortámadás. Legutóbb tavaly októberben a marseille-i pályaudvaron volt késes ámokfutás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!