2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

CPAC Magyarország 2024 05:00

Végeztek a franciaországi túszejtővel

Hír TV

2018. március 23., péntek 15:11, frissítve: péntek 21:13

Agyonlőtték a kommandósok azt a fegyverest, aki rendőrökre támadt, majd túszokat ejtett Dél-Franciaországban egy bevásárlóközpontnál. Az elkövető három embert ölt meg a támadásban, a helyi dolgozók el tudtak menekülni a túszejtés elől. Az elkövető az Iszlám Állam tagjának vallotta magát.

Nyomozók vizsgálták a bevásárlóközpontot, ahová egy felfegyverzett férfi tört be péntek délelőtt, a dél-franciaországi Trébes városában. Puska, kés és kézigránát is volt nála, két embert ölt meg a szupermarketben. Túszokat is próbált ejteni, de a legtöbben kimenekültek. A rendőrség egy ideig próbált vele tárgyalni, az édesanyja is megjelent a boltnál, de a férfi nem adta meg magát. Végül a kommandósok agyonlőtték.

„Ami a dél-franciaországi Trébes városában történt, az terrortámadás. Ennek megfelelően a terrorizmus elleni egység vezeti a nyomozást, és a terror elleni ügyészség közöl majd részleteket az ügyről. A biztonsági erők lezárták a környéket és dolgoznak azon, hogy a támadás hátterét feltárják” – közölte Emmanuel Macron miniszterelnök.

A fegyveres egy 26 éves francia–marokkói állampolgár volt, aki tíz kilométerrel arrébb Carcassone városában élt. A túszejtés előtt egy autót is ellopott, a harmadik áldozata ennek a járműnek az utasa volt. Az autóból egy rendőrre is rálőtt, aki megsérült.

Trébes egy békés falu, soha ilyesmi nem történt itt. Mind ismerjük a boltot, én ma délelőtt is majdnem mentem, csak előtte még beugrottam a bankba, most meg már minden le van zárva, nem lehet menni sehová – mondta egy helyi lakos.

Az elkövető az Iszlám Állam terrorszervezet tagjának mondta magát és a 2015-ös párizsi merénylet egyetlen életben maradt elkövetőjének, Salah Abdeslamnak a szabadon bocsátását követelte.

Az első információk szerint az elkövető egyedül tervelte ki és hajtotta végre az akciót, nem voltak tettestársai. Egyelőre vizsgáljuk, hogy milyen kapcsolatokat ápolt terrorszervezetekkel, de az már kiderült, hogy az elkövető korábban is ismert volt a hatóságok előtt – mondta a helyszínen a belügyminiszter, Gérard Collomb.

Franciaországban az elmúlt három évben a mostani volt a hetedik terrortámadás, legutóbb tavaly októberben a marseille-i pályaudvaron volt késes ámokfutás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!