2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Hónapokig tarthat a barlangban rekedt gyerekek mentése

Hír TV

2018. július 4., szerda 18:32, frissítve: szerda 22:20

Videoüzenet küldtek rokonaiknak a 11 napja egy vízzel elárasztott barlangban rekedt thaiföldi gyerekek. Valamennyien egészségesek – már egy orvos is járt náluk – de kihűltek és legyengültek, sebeik pedig kezdenek elfertőződni. Most speciális ételekkel táplálják őket, valamint a kapcsolattartáshoz kiépítenek egy közvetlen telefonvonalat is. Azt ugyanakkor még nem döntötték el a szakemberek, hogy miként hozzák ki őket a barlangból.

Fiatal focisták rekedtek egy barlangban Thaiföldön, a gyerekek sérüléseit egy speciális mentőcsapat látta el. A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint a 11 és 16 év közötti fiatalok szerencsésnek mondhatják magukat.

„Nálunk a barlangok átlagos hőmérséklete 12 fok körül van, hogyha ugyanilyen hőmérsékleti viszonyok mellett ők lent lettek volna 10 napig, akkor nagyon súlyos kihűléssel kellett volna szembenézzenek és valószínűleg drámai állapotban lennének” – mondta Temesvári Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa.

Ha a mentés elhúzódik, akkor speciális életteret – például világítást kell beépíteni nekik – hogy imitálni tudják a nappali, éjszakai ciklusváltást, mondja a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa. Temesvári Péter szerint ugyanakkor a nagy egészségügyi kockázatot nem a bezártság jelenti.

„Szerintem az egyik legnagyobb kockázat, ami őket eddig érte az az, hogy az ivóvíz, ami körülvette őket, vagy az a víz, ami körülvette őket, amit ihattak, az csak részben tiszta, a barlangi víz, ami egy szűrt víz, ami Magyarországon a legtöbb barlangban iható. A java része ennek a víznek az áradás során került be, és az már fertőzött lehet mindenféle kórokozókkal” – tette hozzá.

A monszunidőszakban gyakori, hogy a térségben víz alá kerülnek a barlangok. „Úgy tudjuk, hogy a barlangnak több bejárata van és a barlang bejáratainál ki vannak téve figyelmeztető táblák, amik azt írják, hogy májustól az esős évszak végéig nem látogatható a barlang” – nyilatkozta Kovács Márton, barlangi mentő.

Kovács Márton szerint az, hogy a fiatalok, akik közül többen úszni sem tudnak, megtanuljanak búvárkodni a lehetetlennel egyenlő.

„A barlangi búvárkodás egy nagyon-nagyon nehéz és nagyon összetett, sok kockázatot magában rejtő folyamat. Azok a búvárok, akik bejutottak mind évtizedes technikai búvártapasztalattal és nagyon magas képzettséggel rendelkeznek és még ők is kihívásokkal telinek nevezték ezt a merülést” – fejtette ki.

Becslések szerint a thai gyerekek biztonságos mentése akár hónapokig is elhúzódhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!