2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Békét és szabadságot szorgalmazott Ferenc pápa

2015. április 5., vasárnap 18:50, frissítve: hétfő 19:17

Békét sürgetett Ferenc pápa a városhoz és a világhoz intézett beszédében. A katolikus egyházfő a szíriai, iraki, ukrajnai és jemeni harcok beszüntetésére szólított fel Urbi et Orbi üzenetében. A szentatya elítélte a rabszolgatartást, valamint az ember-, a kábítószer- és a fegyverkereskedelmet.

A katolikus egyházfő esőben mutatta be a húsvét délelőtti szentmisét a Szent Péter téri szabadtéri, fedett oltárnál. A rossz idő ellenére ötvenezren gyűltek össze. A szentmise után abbamaradt az eső, és az egyházfő a pápamobillal körbejárta a teret, hogy személyesen köszöntse a híveket. Ferenc pápa délben megjelent a Szent Péter-bazilika központi lodzsáján, ahonnan a városhoz és a világhoz intézett beszédet.

„Békét és szabadságot kérünk azoknak a férfiaknak és nőknek, akik a rabszolgaság régi és új formáinak esnek áldozatul a bűnözők és bűnözői csoportok miatt. Békét és szabadságot kérünk a kábítószer-kereskedők áldozatainak, mert a kereskedők szövetkeznek a hatalomtartókkal, akiknek pedig a béke és a harmónia megőrzése lenne a dolguk az emberiség nagy családjában. Békét kérünk azoknak is ezen a földön, akik fegyverkereskedőknek esnek áldozatul” – sorolta Ferenc pápa.

Húsvéti üzenetében a szentatya a hitükért üldözött keresztényeket és a háborúk áldozatait említette. Békét szorgalmazott Líbiában, Jemenben, Nigériában, Szudánban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Imát mondott a Kenyában nagycsütörtökön legyilkolt keresztény egyetemistákért is.

„A jóakaratú emberek folyamatos imájukkal emeljék fel hangjukat azokért, akik életüket vesztették! Különösen azokra gondolok, akiket csütörtökön öltek meg a kenyai garissai egyetemen, akiket elraboltak, valamint akiket otthonuk és szeretteik elhagyására kényszerítettek” – fogalmazott.

Ferenc pápa elismerően szólt a nemzetközi közösség által Lausanne-ban elért iráni atommegállapodásról, amelyet fontos lépésnek nevezett egy biztonságosabb és testvéribb világért. Imájában az Úrtól fényt kért Ukrajna számára, elsősorban azoknak, akik az utóbbi hónapok erőszakos akcióit elszenvedték. Az egyházfő beszéde végén latin nyelvű Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és a világra, amit hosszas harangzúgás követett.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!