2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Beiktatták hivatalába az új osztrák kormányt

Hír TV

2017. december 18., hétfő 17:25, frissítve: hétfő 19:11

A kormánykoalícióról a hétvégén sikerült megállapodnia a választásokon győztes Osztrák Néppártnak (ÖVP) és a radikális jobboldali Ausztria Szabadságpártjának (FPÖ). Közös kormányprogramjuk egyik legfontosabb eleme a bevándorlás szigorítása. A beiktatás idején mintegy hatezren tüntettek Bécsben az FPÖ hatalomra kerülése miatt.

„Tudom, hogy Ausztriában sokan pozitívan látják az új kormányt és a terveiket, mások közömbösen vagy távolról figyelve, sokan pedig szkeptikusan vagy részben elutasítóan. Megértem ezt, egy demokráciában minden véleménynek van létjogosultsága” – mondta a beiktatáskor Alexander van der Bellen államfő.

A zöld párti elnök azt kérte a kormányól, hogy tiszteljék a kisebbségek, a másként gondolkodók jogait, és garantálják minden Ausztriában élő ember, köztük a nem osztrák állampolgárok jólétét is. Nem véletlenül: a közös kormányprogram egyik fontos eleme a bevándorlás szigorítása. Külügyminiszteri posztra pedig a szabadságpárt által jelölt, Közel-Kelet-szakértőként is ismert volt diplomatát és nemzetbiztonsági szakértőt, Karin Kneisslt nevezte ki Sebastian Kurz, aki a harmincegy évesen a világ legfiatalabb kormányfője lett. Az alpesi ország pedig Nyugat-Európában az egyetlen olyan állam, ahol radikális jobboldali párt került kormányra.

Éppen ez ellen tiltakoztak a beiktatás ideje alatt a közeli téren mintegy hatezren. A menetben náciellenes jelszavak skandálásával tiltakoztak a szabadságpárt politizálása ellen.

„Hiszek abban, hogy Ausztriának nyitottnak kell maradnia. Kis ország vagyunk, és nem tudunk mindenkit befogadni, ugyanakkor azt is el kell kerülni, hogy nagy általánosságban ellenségesek legyünk a bevándorlókkal és menekültekkel szemben. És ez csak néhány téma, de ugyanilyen borzalmas a tizenkét órás munkanap és a dohányzási tilalom bevezetésének terve is” – mondja a tüntetés egyik szervezője.

A megmozdulásra komoly rendőri készültség mellett került sor, a demonstrálók műanyag tárgyak égetésével okoztak füstöt, nagyobb rendzavarás azonban nem volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!