2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Beiktatták hivatalába az új francia elnököt

,

2017. május 14., vasárnap 14:11, frissítve: vasárnap 19:11

A forradalom hármas jelszavával vette át a hatalmat a francia elnök. Emmanuel Macron beiktatási beszédében azt mondta, hogy a világnak ismét szüksége van a szabadság bátorságára, az egyenlőség igényére és a testvériség szándékára. A politikus azt ígérte, hogy újraalapítja Európát. A belpolitikában az alkotást és az újítást állítaná elnöksége középpontjába.

Közjogi méltóságok érkeznek az Élysée-palotába, a mindenkori francia államfő hivatalába. A frissen megválasztott elnök Emmanuel Macront a még hivatalban lévő Francois Hollande fogadta, akivel rövid megbeszélést is folytatott. A terrorveszély miatt rendkívüli biztonsági intézkedéseket rendeltek el, Macron beiktatási beszédét mindössze 300-an hallgathatták a helyszínen.

„Május hetedikén a franciák nagy felelősséget bíztak rám. Európának és a világnak nagyobb szüksége van egy erős Franciaországra, mint bármikor. Újra szószólói kell hogy legyünk a szabadságnak, a szolidaritásnak. A honfitársainknak tudniuk kell, hogy Franciaország befolyása nem csökken tovább, hanem egy különleges újjászületésnek lehetünk tanúi, amelynek a végén Franciaország 21. századi nagyhatalommá válik” – hangoztatta Macron.

Az új francia elnök azt ígérte, hogy tartja magát a kampányban tett vállalásaihoz, köztük a költségvetési kiadások csökkentéséhez, ami a gyakorlatban állami alkalmazottak tömeges elbocsátáshoz vezet majd. A karcsúsítással párhuzamosan munkahelyteremtő programot indít, hogy 10 százalék alá szorítsa a munkanélküliséget. Mérsékelné a társasági adót, azoknak a munkavállalóknak pedig adókedvezményt ígér, akik hajlandók a heti 35 óránál többet dolgozni.

„Macron megpróbál szembeszállni azzal az elmélettel, hogy ő csak Hollande ötéves ciklusának folytatása lenne. Ez biztosan nagy kihívás lesz, mert minden oldalról érhetik támadások, de szerintem felülkerekedhet ezeken” – mondta egy párizsi férfi, Charles Bouyer.

Macron hétfőn nevezi ki az új miniszterelnököt, kedden pedig kormányának tagjait. Az új elnök hétfő délután Berlinbe látogat, ahol Angela Merkel német kancellárral folytat tárgyalásokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!