2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az utolsó pillanatban visszakozott a katalán elnök

Hír TV

2017. október 26., csütörtök 20:13, frissítve: csütörtök 21:42

A várakozásokkal ellentétben mégsem ír ki előre hozott választásokat a katalán elnök. A politikus közölte, kész lett volna ezt megtenni, de nem kapta meg azokat a garanciákat, amelyek indokolnák a lépést. Hozzátette: a továbbiakról a katalán parlament dönt majd.

Délután még lelkesek voltak a katalán függetlenségpárti tüntetők, akik a helyi kormányzati központhoz vonultak, hogy újabb lépéseket követeljenek a katalán vezetéstől. Carles Puigdemont elnök többórás csúszás után végül nem azt mondta, amire szinte mindenki számított. A helyi sajtó már kész tényként közölte, hogy előre hozott választásokat ír ki – ezzel pedig a spanyol kormány is elégedett lett volna, és leálltak volna Katalónia önrendelkezésének felszámolásával. A katalán vezető azonban az utolsó pillanatban meggondolta magát.

„Készen álltam arra, hogy kitűzzem a választásokat, ha ehhez megvannak a normális körülmények. De nincs garancia spanyol részről arra, hogy választásokat rendezhessünk” – mondta Carles Puigdemont.

Az elnök beszéde után most a katalán parlamenten a sor, hogy nyilatkozzon, a rendkívüli ülésen a képviselők heves vitája jelenleg is tart.

Közben Madrid hivatalosan továbbra is arra készül, hogy feloszlassa a katalán kormányt és törvényhozást – mindezt az alkotmányos rend helyreállítása nevében. A madridi kormány javaslatait a spanyol szenátus pénteken hagyhatja jóvá.

A spanyol központi vezetés azért büntetné Katalóniát, mert a régió kormánya alkotmányellenes népszavazást írt ki a katalán függetlenségről. Az október elsején megtartott voksoláson 43 százalékos részvétel mellett 90 százalék szavazott a Spanyolországtól való elszakadásra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!