2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Az Uber ellen tüntettek Brüsszelben

Hír TV

2018. március 27., kedd 22:25, frissítve: kedd 22:54

Brüsszelben több mint hatszáz taxis tüntetett az Uber ellen. Azt akarják elérni, hogy a hagyományos taxisokra érvényes követelmények a közösségi sofőrökre is vonatkozzanak.

Megbénították a belga főváros uniós negyedének közlekedését az Uber ellen tiltakozó taxisok. Hozzávetőleg hatszázan tüntettek.

Tiltakozunk Uber ellen és a miniszterünk ellen is, aki ezt a multinacionális vállalatot támogatja. Ezzel számtalan vállalkozást és vállalkozót veszélyeztetnek. Az Uber illegális, nem tartja tiszteletben a belga törvényeket, egy multinacionális vállalat, amely Belgiumban nem fizet adót. A mi vállalkozásaink legálisak, fizettünk értük, és szeretnénk dolgozni - mondta egy taxis, Alireza Khedodad.

Belgiumban néhány éve szigorították a közösségi személyszállítás szabályait, azóta nem lehetett akárki taxis. Ilyen feltételek viszont az Ubernél nincsenek, pedig az Európai Unió Bírósága szerint az Uber nem techvállalat, hanem taxicég, tehát az utazásszervezőkre vonatkozó szabályokat kellene betartania.

Brüsszelben az Uber rendkívül népszerű, ennek nemcsak az az oka, hogy a szolgáltatás jól és megbízhatóan működik, hanem az is, hogy olcsóbb, mint a hagyományos taxi. Egy átlagos brüsszeli út négy-öt kilométer, ezen tíz-tizenöt eurót spórolhat az utas. Érdekes, hogy sok olyan sofőr van, aki napközben hagyományos taxisként dolgozik, aztán este beül az autóba, és Uber-taxisként szállítja az utasokat.

Az Uber Magyarország mellett Bulgáriában, Dániában és Olaszországban van betiltva, de több nagyváros, például London is korlátozza a működését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!