2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Az összeomlás szélén az ország

2015. augusztus 24., hétfő 10:31, frissítve: hétfő 10:48

Utcai zavargások kezdődtek Libanonban, miután a politikai válság miatt még a szemétszállítás is leállt. A közel-keleti ország az összeomlás szélén áll. A helyzetet súlyosítja, hogy a hatóságoknak több mint egymillió szír menekültről kellene gondoskodniuk.

Bejrút utcái lángokban álltak. Tüntetők gyújtották fel a barikádokat a kormányellenes demonstrációk második napján. A rendőrség vízágyúval és könnygázgránátokkal próbálta feloszlatni a többezres feldühödött tömeget. Még a hadsereget is az utcára vezényelték. A tiltakozóknak abból lett elegük, hogy a politikai válság miatt a kormány még az olyan alapvető feladatokat is képtelen ellátni, mint a szemét összegyűjtése. A libanoni főváros utcáin hegyekben áll a hulladék.


A kormány tavaly óta döntésképtelen, miután a szíriai polgárháború kiélezte a felekezeti ellentéteket. Az országnak nincs elnöke, és a gazdaság is romokban hever. A kormányfő lemondással fenyegetőzik, ami tovább mélyítené a válságot. „Az én türelmemnek is van határa, és ez ugyanott van, ahol a libanoni népé. Ha a nép türelmes lesz, és megvárja, hogy megoldást találjunk, én is az leszek. Ha viszont nem tolerálja tovább a helyzetet, ennek megfelelően fogok dönteni” – mondta Tammam Salam libanoni miniszterelnök.

A politikai és gazdasági krízis mellett Libanon migránsválsággal is küzd. A négy és fél milliós országba több mint egymillióan menekültek át a szomszédos Szíriából.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!