2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 14:00

Az örmény tüntetők elérték, amit a magyarok nem tudtak

Hír TV

2018. április 23., hétfő 16:34, frissítve: hétfő 18:10

Az ellenzéki tüntetések hatására lemondott Örményország miniszterelnöke. A kormányfő ellen tizenegy napja tartottak a demonstrációk, amiért a második elnöki mandátumának lejárta után átült a miniszterelnöki székbe. Szerzs Szargszjan korábban népszavazással gondoskodott arról, hogy a kormányfői poszt járjon a nagyobb hatalommal.

Hétfőn már katonák is csatlakoztak a kormányellenes tüntetőkhöz Örményországban. A fegyvertelenül vonuló egyenruhások is a miniszterelnök lemondását követelték, csakúgy, mint a civilek tízezrei, immár tizenegyedik napja.

A tiltakozók vasárnap este teljesen megtöltötték a főváros, Jereván főterét.

A tüntetőket az dühítette fel, hogy miután Szerzs Szargszjan kitöltötte a maximális, kétszer öt éves elnöki ciklusát, egyszerűen átült a kormányfői székbe.

Mindezt úgy, hogy 2015-ben egy csalásgyanús népszavazáson az államfői hatalom nagy része átkerült a miniszterelnökhöz. Ekkor Szargszjan az örmények megnyugtatására hivatalosan bejelentette, hogy nem pályázik a kormányfői posztra - múlt héten mégis beiktatták.

A miniszterelnöki túlhatalom ellen tüntetők korábban többször is összecsaptak a rendőrökkel, akik sokukat őrizetbe vették - köztük az ellenzék vezetőjét is. Nikol Pasinjan a hétvégén még tévévitán vett részt Szargszjannal.

Ön nem tudja, milyen a helyzet az országban. Nem olyan, mint 10-15 napja. A helyzet megváltozott, és önnek már nincs akkora ereje, mint volt. A hatalom az emberek kezébe került Örményországban - mondta Pasinjan.

A miniszterelnök aztán három perc elteltével fogta magát és kisétált a stúdióból.

A hétfői tüntetés után viszont a kormányfői posztról távozott. Váratlan bejelentésében Szargszjan úgy fogalmazott: Pasinjannak volt igaza, ő pedig tévedett, úgyhogy teljesíti a nép akaratát, és lemond.

Ezzel párhuzamosan Pasinjant is szabadon engedték.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!