2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Az EU elutasította Netanjahu Jeruzsálemre vonatkozó kérését

Hír TV

2017. december 12., kedd 07:03, frissítve: kedd 08:33

Az EU elutasította Benjamin Netanjahu Jeruzsálem státuszára vonatkozó kérését, a szerdán Isztambulban összeülő Iszlám Együttműködés Szervezete viszont elismerheti Jeruzsálemet a palesztinok fővárosaként. Külföldi lapszemlénk következik.

Az EU elutasította Netanjahu Jeruzsálem státuszára vonatkozó kérését, Federica Mogherini, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője még azt is megkérdőjelezte, hogy a legtöbb uniós tagállam követni fogja az amerikaiak lépését, vagyis elismerik Jeruzsálemet Izrael fővárosának − írja a Politico. Mogherini szerint tartós közel-keleti béke csak a kétállami megoldáson alapulhat, vagyis Jeruzsálem mindkét állam, a zsidó és a létrehozandó palesztin állam fővárosa kell hogy legyen. Az amerikai döntést elítélő közös uniós nyilatkozatot Magyarország nem írta alá, emiatt uniós diplomaták szerint nagy feszültség támadt a tagállami képviselők között – olvasható az uniós lap cikkében.

A Palesztin Hatóság egyik vezetője szerint a szerdán Isztambulban összeülő Iszlám Együttműködés Szervezetének el kellene ismernie Jeruzsálemet a palesztin fővárosnak, a muszlim államok így tudnának hatékony politikai választ adni Donald Trump múlt heti döntésére – írja a Jerusalem Post. A török elnök, aki Izraelt megszálló terrorállamnak nevezte, azért hívta össze a szervezetet, hogy Jeruzsálem ügyét megvitassák. Ott lesz a találkozón az iráni elnök is, akit Ankara tavaly még a régió fő terrorfinanszírozójának nevezett.

A hétfői New York-i terrorakció elkövetője vallomást tett az amerikai terrorelhárító szerveknek, amelyből kiderülnek a merényletkísérlet körülményei – olvasható a CNN honlapján. A 27 éves bangladesi férfi az elmúlt napokban Gázában végrehajtott izraeli bombázások miatt akart bosszút állni, a testére erősített robbanóanyag azonban nem úgy robbant fel, ahogy tervezte. A bombát bevallása szerint a munkahelyén állította össze. Akayed Ullah 2011-ben érkezett az Egyesült Államokba, állandó letelepedési engedélye van. Csendes, magányos fiatalnak ismerték szomszédai Brooklynban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!