2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Az első szög az elnök koporsójába

2016. április 12., kedd 10:16, frissítve: kedd 10:50

Megtette az első lépést az elnök leváltása felé a brazil parlament. Egy kongresszusi bizottság támogatta, hogy eljárás induljon Dilma Rousseff ellen a költségvetési adatok eltitkolása miatt.

Futballmérkőzéshez hasonló hangulat alakult ki a brazil kongresszusi bizottságban, ahol arról szavaztak, hogy támogassák-e az államfő, Dilma Rousseff felelősségre vonását a költségvetési adatok eltitkolása miatt.

„Brazília súlyos gazdasági válságban van. Egy helyben állunk. Eközben az elnök nincs sehol. Támogatjuk a felelősségre vonást” – hangoztatta Ibrahim Abi-Ackel ellenzéki képviselő.

A testület végül megszavazta az indítványt, de a döntés csak jelképes. A Dilma Rousseff elleni eljárás megindításához a kongresszus alsóházának kétharmados támogatása kell.

Az elnök körül nem ez az egyetlen botrány.Nemrég több százezres utcai tiltakozásokat váltott ki, amikor kabinetfőnökének nevezte ki elődjét, hogy megvédje egy korrupciós vizsgálattól. „Dilma Rousseff augusztusban meghívott a kormányába. Először nem fogadtam el. Másodszor is elutasítottam. Harmadszor azt mondta, »szükségem van rád, hogy talpra állítsuk a gazdaságot«. Ekkor igent mondtam” – közölte Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnök.

Brazíliában már két éve tart az állami olajtársaság körüli korrupciós botrány. A gyanú szerint építőipari vállalatok összesen kétmilliárd dollárral kenték meg a Petrobras vezetőit és politikusokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!