2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az azeri elnök is sorosozik

2017. szeptember 6., szerda 16:41, frissítve: szerda 19:32

Az azeri államfő sajtószolgálata szerint a Soros Györggyel együttműködő örmény lobbi folytat lejáratókampányt Azerbajdzsán elnöke és a családja ellen. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig abszurdnak nevezte a magyar érintettséget az azeri nemzetközi botrányban. A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke a testület ülésén tisztázná, hogy kihez kerültek az Azerbajdzsánból érkező dollármilliók.

Egy nemzetközi korrupcióellenes szervezet tárta fel a napokban azt az azerbajdzsáni pénzmosási és korrupciós botrányt, mely a legfelső politikai körökhöz köthető. Az Átlátszó.hu ennek kapcsán arról írt, hogy egy magyar bankszámlára is érkezett 7,6 millió dollár.

„A rendelkezésünkre álló adatok alapján ez az összeg a Metastar nevű offshore cégtől indul a Danske bank számlájáról, és onnan érkezik meg egy másik offshore cég számlájára, amit Velasco Internationalnek hívnak, és a budapesti MKB bankban van számlája, oda érkezik meg az összeg. Az indító cégek az azeri rezsimhez köthetők, a Velasco pedig egészen konkrétan egy azeri miniszterelnök-helyettes fiához” – mondta el Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője.

Az utalás nem sokkal az után történt, hogy a magyar kormány a diplomáciai botrányt is vállalva kiadta Azerbajdzsánnak a baltás gyilkosként elhíresült Ramil Safarovot, aki egy baltával álmában ölte meg örmény diáktársát. A Magyarországon életfogytiglani börtönre ítélt férfi otthon elnöki kegyelmet kapott, és hősként ünnepelték. Szijjártó Péter szerint ki kell vizsgálni a pénz sorsát, de nem lát összefüggést az ügyek között.

„Abszurdnak tartom azt a felvetést, hogy egyesek azt próbálják sugalmazni, hogy magyar külpolitikai döntések és másik kormány által esetlegesen elkövetett nemzetközi bűncselekmények között bármifajta összefüggés lenne, úgyhogy ezt szeretném a leghatározottabban visszautasítani még ennek a sugalmazását is” – reagált a külügyminiszter.

Az utalásokat fogadó cég tulajdonosi körében szerepelt az azeri miniszterelnök-helyettes fia is. Orbán Viktor 2012-ben kétnapos látogatást tett Azerbajdzsánban, ahol találkozott is az érintett fiatalember apjával, Jakub Ejjubovval.

„Kedves és baráti fogadtatás, amiben részem lehetett a tegnapi és a mai napon” – mondta akkor a miniszterelnök.

Az offshore-hátterű céget, amelyiknek magyar bankszámlájára a pénz érkezett, nem sokkal később felszámolták. Az Azerbajdzsánból érkező közel kétmilliárd forint sorsa ismeretlen. A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke válaszokat vár a bizottság következő ülésén.

„Nem tudjuk, hogy miért, milyen körülmények között született meg az a döntés, hogy egy gyilkost kiadtunk, akiről tudtuk, hogy a hazájában nem fogják végrehajtani a rá kiszabott büntetést. Azóta a napvilágra került hírek azt mutatják, hogy pénzmozgások voltak a háttérben, sok millió dollárról beszélnek. Azt gondolom, hogy a végére kell járni, nem lehet mellébeszélni, a teljes igazságot meg kell tudnia a bizottságnak és majd a közvéleménynek is” – véli Molnár Zsolt.

A Lehet Más a Politikai képviselője az azeri botrány magyar vonatkozásait vizsgálná.

„Az biztos, hogy konkrét kérdéseket fel fogunk tenni az ügyben, hiszen meg kell nézni, hogy ebben vannak-e magyar politikai szálak. Elvezet-e ez bármilyen magyar politikai, kormányzati körökhöz” – nyilatkozta Demeter Márta.

Az Együtt Pintér Sándor belügyminiszterhez fordul az ügy kapcsán.

„Pintér Sándorhoz mint a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszterhez fordulunk, hogy azonnal vizsgálja ki az összefüggést, hogy mi lehet vajon a mögött, hogy Magyarországra éppen akkor érkezik 7 millió dollárnyi kenőpénz az azeri diktátortól, amikor Orbán Viktor egy hónappal előtte ott tárgyal nála, majd egy hónappal később kiadják az azeri baltás gyilkos néven elhíresült bűnözőt” – közölte a párt elnöke, Juhász Péter.

A Jobbik úgy látja, az Alkotmányvédelmi Hivatalnak már korábban kellett volna lépnie az ügyben.

„Az Alkotmányvédelmi Hivatal külön meg lett bízva egy offshore-ellenes feladatkörrel. Ennek az egységnek az a feladata, hogy a magyar gazdaságpolitikát és az egész pénzügyi biztonságot akképpen is szavatolja, hogy minden offshore-hátterű céget igyekszik feltérképezni, és azokat kiszorítani a magyar döntéshozatalból és a gazdasági befolyástól” – mondta Mirkóczki Ádám szóvivő.

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága leghamarabb jövő héten kedden foglalkozik majd az azeri milliárdok ügyével.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!