2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Az atomtemető közelében állították meg az erdőtüzet

2015. április 29., szerda 12:20, frissítve: szerda 12:54

Megállították az erdőtüzet, az ukrán hatóságok szerint öt kilométerre a csernobili atomtemetőtől. A lángok kedden csaptak fel, a reaktor közelében mintegy 400 hektáron égett az erdő.

Az ukrán katasztrófavédelem az ország legnagyobb természeti katasztrófájával küzdött. A lezárt zónában kedd délben csaptak fel a lángok, a tűz a viharos erejű szél miatt gyorsan terjedt, és rövidesen 400 hektáron égett az erőművet övező sűrű fenyőerdő.

A kormányfő szerint nem kell tartani fokozott sugárveszélytől. Arszenyik Jacenyuk szerint a mérések nem mutatták ki a megengedett sugárzási szint túllépését. „Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a helyzetet az irányításunk alatt tartjuk, és az állam katasztrófavédelmi szolgálatok nagyon hatékony dolgoznak, hogy lokalizálják a tüzet. Három repülőt, egy helikoptert és több tűzoltóautót vezényeltünk ki” – mondta.

A hatóságok szerint sikerült megfékezniük a tűz terjedését. Nemzetközi szakértők még februárban figyelmeztették az ukrán kormányt, hogy a környező erdőben nagy mennyiségű veszélyes izotóp maradt, ami vészhelyzetet okozhat egy esetleges erdőtűz esetén.

A csernobili négyes reaktor 1986-ban robbant fel, azóta egy betonszarkofág veszi körül, amelyet a hatóságok 2016-ban szeretnének lecserélni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!