2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ausztria már az uniós támogatások korlátozásával fenyeget

2015. augusztus 31., hétfő 15:08, frissítve: kedd 12:04

Határozatlan időre vezette be a szigorított határellenőrzést Ausztria. Az osztrák belügyminiszter utasítására vasárnap este óta minden olyan teherautót vagy furgont átvizsgálnak, amely alkalmas lehet embercsempészetre. A magyar oldalon 30-40 kilométeres dugó alakult ki reggelre. Az osztrák belügyminiszter egy tévéinterjúban az uniós támogatások csökkentésével fenyegette meg azokat a tagállamokat – köztük Magyarországot –, amelyek elutasítják a menekültkvóta bevezetését.

Döcögő, lépésben vagy még úgy sem haladó kocsisor torlódott fel az osztrák–magyar határon. Nyugati szomszédunk rendőrsége ugyanis megerősítette a határvédelmét, és ennek folyományaként minden autót ellenőriznek, ami Magyarország felől érkezik. Az osztrák közúti ellenőrzés miatt hétfő délelőttre 30 kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán Ausztria felé.

„Megerősítettük az ellenőrzést a határon már tegnap este, de ez nem határellenőrzés természetesen, és ezt szeretném hangsúlyozni. Mi a határhoz közeli területeken erősítettük meg az ellenőrzést, és leginkább a nemzetközi összekötő utakra fókuszálunk, mint amilyen az A4-es autópálya is itt, Nickelsdorfban” – közölte Helmut Marban, a burgenlandi rendőrség vezetője.

Már néhány órával a közúti ellenőrzés szigorítása után embercsempészeket fogtak a hatóságok Ausztriában. „Az elmúlt néhány órában folyamatos ellenőrzéseket hajtottunk végre összehangolva a német, a magyar és a szlovák kollégákkal. Ennek során több mint kétszáz menekültet mentettünk ki különféle teherautókból. Emellett letartóztattunk öt embercsempészt is” – számolt be Konrad Kogler országos rendőrfőkapitány.

Volt olyan autó, amelyben tíz menekültet próbáltak meg átcsempészni. „Egy francia rendszámú teherautót állítottak meg Burgenlandban a hatóságok, amelyben tíz menekült utazott. Azonnal ellátták őket, most már biztonságban vannak” – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter.

Ausztria azután szigorított a közúti ellenőrzésen, hogy a múlt héten az A4-es autópályán hagyott hűtőkocsiban 71 migráns holttestét találták meg a hatóságok. Az osztrák belügyminiszter hétfő délelőtt a német közszolgálati ZDF televíziónak adott interjújában közös európai megoldást sürgetett a menekültkérdésben. Véleménye szerint a Magyarországon felhúzott déli határzár nem old meg semmit, mert a migránsok új útvonalakat találnak majd a határátlépéshez.

„Muszáj nyomást gyakorolnunk, ezért tartjuk ezt a rendkívüli csúcsot is szeptemberben, és a változtatási javaslatokat október elejéig összegyűjtjük. Mindenképp nyomást kell gyakorolnunk, és ehhez minden eszközt meg kell ragadnunk, ahogy például a támogatások, az uniós pénzeket is csökkenteni, korlátozni lehetne, ha nem tapasztalunk szolidáris felelősségvállalást az adott tagállam részéről” – mondta Mikl-Leintner.

Az osztrák belügyminiszter szerint az unió határain, például Olaszországban vagy Görögországban kellene gyűjtőhelyeket felállítani, elősegítve a menekültek védelmét és az igazságos elosztásukat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!