2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Ausztria és Olaszország is bekeményített a migráció ügyében

Hír TV

2018. július 9., hétfő 20:31, frissítve: hétfő 20:39

Ausztria és Olaszország is bekeményített a migráció ügyében: az olaszok lezárják kikötőket, - a nemzetközi mentőakciókban részt vevő hajókat sem engedik be -, Bécs pedig átmenetileg határ-ellenőrzést vezetett be több határszakaszon is, amit az innsbrucki uniós belügyi csúcstalálkozóval indokoltak.

Egy a spanyol Proactiva Open Arms nevű szervezet logójával ellátott hajó Barcelona kikötőjébe érkezett, miután a polgármester engedélyezte a kikötést. A hajót 60 migránssal a fedélzetén ugyanis nem engedte kikötni partjainál sem Olaszország, sem Málta.

„200 ember halt meg, mióta el kellett hagynunk a mentési zónát. Málta kormánya nem engedélyezi, hogy a mentést végző hajók kifussanak a kikötőiből. Az olasz kormány be sem engedi a hajóinkat. Ki fogja ezekkel az országokkal betartatni a jogszabályokat, akik úgy viselkednek, mint verőemberek a diszkó előtt és eldöntik, ki jöhet be a kikötőbe és ki nem? Nem az Európai Unióban vagyunk?” - kérdezte korábban indulatosan a Proactiva Open Arms alapítója és vezetője, Oscar Camps egy sajtótájékoztatón.

Egy másik szervezet, a berlini központú See Watch hajóit sem engedik ki mentési akciókra, sőt a felderítő repülőjüket sem engedik felszállni, pedig ez tette lehetővé, hogy a felborult csónakokat a lehető leggyorsabban felkutassák. Akinek joga van belépni, azt jöjjön repülőn, lehetőleg első osztályon, ne pedig valami lélekvesztőn a tengeren át - mondja az olasz belügyminiszter.

„A cél az, hogy egyetlen ember se érkezzen ide hajón. Mint apa, azt mondom, egyetlen gyerek, vagy anya se szálljon hajóra” - Matteo Salvini belügyminiszter egyetlen migránst sem akar az olasz partokon látni, ezért indítványozta, hogy a segélyhajók után más országok hadihajói se érkezhessenek az olasz kikötőkbe. Ez viszont aláásná az olyan közös uniós műveleteket, mint a Szófia nevű tengeri akció, amely február óta zajlik és amelynek célja a Földközi-tengeri embercsempész útvonalak hatástalanítása. az olasz lépés ráadásul megnehezítené az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség a Frontex tevékenységét is.

„Az uniós műveletekben részvevő hajók esetén az akció felelősei döntik el, hol kell partra szállnia a migránsoknak, ez pedig nem feltétlenül Olaszország hatásköre, de nem is feltétlenül kell olasz kikötőt kijelölniük erre” - adott kétértelmű választ Natasa Bertraund az Európai Bizottság helyettes-szóvivője arra az újságírói kérdésre, megtagadhatja-e az olasz kormány uniós műveletekben résztvevő hadihajók kikötését.

 

Az olasz tiltásról csütörtökön Innsbruckban, az uniós belügyminiszterek csúcstalálkozóján lesz szó. A tárgyalásnak helyt adó Ausztria sem várt közben a határvédelem szigorításával. A csúcstalálkozóra hivatkozva 5 napra visszaállították a határellenőrzést -az intézkedés a Tirol tartományba érkezőket érinti. Mindenkinek ellenőrzik az iratát, aki az olasz-osztrák határon, a Brenner-hágónál, illetve a bajor-tiroli határon érkezik az országba. A német oldalon emiatt már több kilométeres torlódás alakult ki.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!