2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Attól tartanak, egy időzített bomba mellett élnek

2015. augusztus 17., hétfő 10:18, frissítve: hétfő 10:52

Száztizennégyre emelkedett a múlt heti tiencsini robbanássorozat áldozatainak száma. Egyelőre a holttestek kevesebb mint felét sikerült azonosítani. A halottak közül harminckilenc tűzoltó és öt rendőr. Hetven embert továbbra is eltűntként tartanak számon. A helyi lakosok kártérítést követelnek a kormánytól.

A helyi lakosok továbbra is magyarázatot várnak a kínai kormánytól a múlt heti robbanássorozat okaira, amelyben több mint száztízen vesztették életüket. Egyúttal biztosítékot követelnek arra, hogy a jövőben ne történhessen ilyen tragédia.

„Nem tudjuk, hogy a jövőben is lesznek-e szivárgások. Lehet, hogy egy időzített bomba mellett élünk. Sőt, azt gondoljuk, hogy a kormánynak közölnie kellett volna ezt velünk 2001-ben, amikor megépítették ezt a veszélyes vegyi raktáráruházat. Ha a kormány nem volt tisztában a kockázattal, az nem azt jelenti, hogy rosszul végezték a munkájukat?” – vélekedett az egyik tiltakozó.

A tüntetők egy része kártérítést is követel. Azt szeretnék, hogy a kormány vásárolja vissza a raktártól ezer méteren belül, vagyis tiltott övezetben épített lakásaikat.

A kínai hatóságok vizsgálják, miért és hogyan robbanhatott fel a hatalmas vegyi raktár. „Ha találunk bizonyítékot arra, hogy megsértették a szabályokat, akkor nem marad el a határozott büntetés, és mindenki választ fog kapni” – közölte a tiencsini önkormányzat helyettes vezetője.

A legfőbb ügyészség egyúttal nyomozást indított hivatali hatalommal való visszaélés és kötelességszegés gyanúja miatt és keresi a bűncselekményre utaló nyomokat. Kínai pártlapok szerint a nyomozás a pusztító rombolás miatt nagyon hosszú időt vesz majd igénybe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!