2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Átszakadhatnak a gátak Houstonnál

2017. augusztus 29., kedd 21:01, frissítve: kedd 22:40

Átszakadhatnak a gátak Houstonnál a Harvey hurrikán negyedik napja tartó heves esőzései miatt. A hatóságok vízleeresztéssel próbálják csökkenteni az építményre nehezedő vízmennyiséget, és megkezdték a közeli városok kiürítését is. A trópusi viharrá szelídült hurrikán miatt már legkevesebb kilenc ember vesztette életét. A katasztrófa sújtotta területet Donald Trump amerikai elnök és a felesége is meglátogatta, aki teljes támogatást ígért a vihar sújtotta szövetségi államoknak.

Hatalmas, örvénylő felhőként vonult át Texason a Harvey. A hurrikán mostanra trópusi viharrá gyengült, mégis az utóbbi évtizedek legnagyobb pusztítását okozta. A legnagyobb veszélyt a négy napja tartó folyamatos esőzés okozza. Az állam legnagyobb városának, Houstonnak a vonzáskörzetében néhány nap alatt csaknem másfél méternyi csapadék hullott.

Folyamatosan menekítik a lakosokat. Csaknem 30 ezer embernek kell elhagynia az otthonát. A városkörnyéki gátak nehezen bírják a terhelést, túlcsordul rajtuk a víz, ezért a szakemberek leeresztéssel próbálkoznak.  A felduzzadt folyók más veszélyt is hordoznak, egy ház kertjében például aligátorok jelentek meg.

Houston lakóin az egész állam segíteni akar. Dallas városa például menhelyet alakított ki a kitelepítettek számára.

„Több mint 6 ezer ágyat állítottunk be, reméljük, elég lesz, és gondoskodni fogunk ezekről az emberekről. Nem tudjuk, még mikor érnek ide. Az autópályák egyelőre nem járhatók. Reméljük, hogy ha az eső kicsit visszahúzódik, akkor megint lehet majd járni az autópályákon, és az állam el tudja indítani azt a 250 buszt, ami erre az esetre elő van készítve”  – mondja a polgármester.

Dallas és Houston között légihidat létesítettek, a hadsereg repülőgépeivel szállítják el az embereket.

Közben a katasztrófa sújtotta part menti területekre utazott az amerikai elnök is. Donald Trump a helyreállítási munkálatokat tekinti meg, és a helyszínen tájékozódik a további intézkedésekről.

Összesen hat és fél millióan élnek a katasztrófa sújtotta területen Texas és Louisiana államban, akik közül 300 ezren menekültek el otthonaikból. Egyelőre nem lehet fellélegezni: a meteorológusok előrejelzése szerint az eső a hét végéig kitarthat, a folyók vízszintje tovább emelkedik, így újabb területeket boríthat el az áradás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!