2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Áprilistól amerikai kiképzést kapnak az ukrán katonák

2015. március 20., péntek 12:43, frissítve: péntek 13:04

Április végén kezdődik meg az ukrán katonák amerikai kiképzése Ukrajnában, jelentette be a Pentagon. Az ukrán Nemzeti Gárda egységeinek felkészítését 290 amerikai ejtőernyős végzi majd. Közben az orosz hadsereg nagyszabású hadgyakorlatot tart, amelyben több mint 45 ezer katona vesz részt.

Az ukrán önkéntes harcosokból álló Azov zászlóalj már az oroszbarát lázadókkal való összecsapásra készül: az Oroszország által támogatott szeparatistáknak ugyanis Mariupolt kell elfoglalniuk ahhoz, hogy szárazföldi összeköttetés létesüljön a tavaly elfoglalt Krím félsziget és Oroszország között.

Az egyik ukrán parancsnok reményei szerint Kijev oldalán magánalakulatok is harcolnak majd. „Jól képzett, professzionális és jól felszerelt katonáink és tisztjeink vannak. Ukrajna most tanulja a harcot, és ha megfelelő lépések születnek az irányítás, a mozgósítás és a toborzás területén – privát katonai egységekre gondolok –, akkor probléma nélkül meg tudjuk nyerni ezt a háborút” – közölte Andrij Biletskij.

A kiképzést brit és amerikai katonák is segítik: április végén 290 amerikai ejtőernyős kezdi meg az ukrán Nemzeti Gárda egységeinek felkészítését. Az ukrán hadsereg emellett kisméretű felderítő drónokat, nehéz páncélzatú katonai járműveket, aknavető elleni radarokat és rádiókat is kap majd az Egyesült Államoktól.

Eközben a határ másik oldalán, a délnyugat-oroszországi Krasznodarban is nagyszabású hadgyakorlat zajlik: a katonák épp azt szimulálják, hogyan lehet visszafoglalni az illegális fegyveresek által megszerzett épületeket. Ezzel hivatalosan az észak-kaukázusi iszlamista szélsőségesek elleni harcra készülnek fel.

A hadgyakorlat azonban minden bizonnyal összefüggésben áll az egyre feszültebb kelet-európai helyzettel is. Kelet-Ukrajnában továbbra is törékeny a tűzszünet, a NATO pedig sorozatosan tartja a hadgyakorlatokat Oroszország nyugati határainál, például a balti államokban. Elemzők szerint ez csak erődemonstráció, azt kizártnak tartják, hogy Oroszország katonai akciót indítson egy NATO-tagállam ellen.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!