2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szélesvásznú történelem - Állami áruház 17:25

Ankara szerint több ezer terroristával végeztek

Hír TV

2018. március 19., hétfő 12:39, frissítve: hétfő 12:57

Elfoglalták a török csapatok a nagyrészt kurdok lakta Afrín városát Észak-Szíriában – jelentette be a török vezetés. Ankara szerint a január vége óta tartó offenzívában több mint háromezer terroristát öltek meg. A kurdok viszont azt állítják, hogy a törökök valójában civileket mészárolnak le. A városból tömegével menekülnek a helyiek.

A török hadsereg és a vele szövetséges Szabad Szíriai Hadsereg elfoglalta a nagyrészt kurdok lakta Afrínt. Török sajtóbeszámolók szerint csapataik szinte összecsapás nélkül nyomultak be az észak-szíriai városba.

„Nagyon hasznos volt a hadművelet, ez vitathatatlan. A határaink biztosítása, az országunk fennmaradása mindennél fontosabb. Nem szabadott hagyni, hogy nemkívánatos erők jöjjenek létre a határ túloldalán” – véli egy ankarai lakos, Yigithan Dincoglu.

A török hadsereg január 20-án indított offenzívát Észak-Szíriában az ottani kurd fegyveresek ellen. Arra hivatkoztak, hogy a kurd milíciák terrorcsoportok, amelyek veszélyeztetik Törökországot. Attól is tartottak, hogy a szíriai kurdok megerősödése feléleszti a náluk élő kurdok függetlenségi törekvéseit. A török támadás azonban kényes helyzetet teremtett, mivel a kurd milíciák a Nyugat szövetségesei az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban. Az Egyesült Államok korábban fegyverekkel is támogatta őket.

Ankara szerint a hadművelet során 3600 terroristát öltek meg. A kurdok viszont azt állítják, hogy a törökök valójában kurd civileket mészárolnak le.

„Felszólítjuk az ENSZ-t, az Európai Tanácsot, az Európai Parlamentet, a nemzetközi koalíció erőit, az iszlám országokat és a nemzetközi közösséget, hogy tegyen azonnali lépéseket Afrínban a tragédia megakadályozásáért, és érje el, hogy vonják vissza a városba belépő csapatokat” – mondta Berdan Ozturk, a Kurd Demokrata Néppárt képviselője.

A várost már csaknem ötvenezren hagyták el. A kurdok szerint a harcok továbbra is folytatódnak.

Több tízezren menekültek el a napokban Kelet-Gútából is. Damaszkusz egyik külvárosában hónapok óta harcolnak egymással az oroszok támogatta szír kormányerők, valamint lázadó és terrorista csoportok. Segélyszervezetek szerint a településen továbbra is humanitárius vészhelyzet van, a kormányerők bombázásaiban több mint ezren vesztették életüket február óta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!