2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Amerikai médiumokat minősítettek ügynöknek Oroszországban

Hír TV

2017. december 6., szerda 13:02, frissítve: szerda 13:50

Megszavazta az orosz parlament, hogy a külföldi ügynöknek minősített, amerikai kormányzati finanszírozású tömegtájékoztatási eszközök munkatársait kitiltsák az alsóházból. A tilalom az orosz külügyminisztériumnál akkreditált Amerika Hangjára és a Szabad Európa Rádióra vonatkozik. Az orosz igazságügyi tárca egyébként kilenc állami finanszírozású amerikai tömegtájékoztatási eszközt minősített külföldi ügynöknek válaszul arra, hogy az Egyesült Államokban ilyen minőségben kényszerült bejegyeztetni magát az elnökválasztási kampány manipulálásával megvádolt orosz állami Russia Today televízió, valamint a Sputnik rádió és hírügynökség.

Az orosz parlament alsóházának képviselői egy olyan törvényt fogadtak el még november 15-én, amelynek értelmében a külföldi médiumoknak magukat külföldi ügynökként kell bejelenteniük, és nyilvánosságra is kell hozniuk, kik pénzelik őket.

„Egy hibrid háborút hirdettek ellenünk, és erre teljes háborúval kell válaszolnunk. Leveszik a zászlóinkat a követségekről, mindent megtesznek, hogy megalázzák a sportolóinkat, törvényt fogadtak el a szankciókról, amelyek megpróbálják hatástalanítani az áruforgalmon alapuló gazdaságunkat, az ország legnagyobb valutaelőállító egységét” – sorolta Gennagyij Zjuganov, a Kommunista Párt elnöke.

A 450 fős alsóházban végül 414-en szavazták meg a törvényt, amit november 22-én a felsőház is elfogadott, november 25-én pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök alá is írt, hatályba léptetve ezzel az új szabályozást.

Alig egy hónappal az úgynevezett ügynöktörvény után újabb szavazást tartottak az orosz parlamentben. Most a már ügynöknek minősített médiumokat ki is tiltják az alsóházból. A tilalom egyelőre az orosz külügyminisztériumnál akkreditált Amerika Hangjára és a Szabad Európa Rádióra vonatkozik. Ezeket a médiumokat a társintézményeikkel egyetemben minősítette külföldi ügynöknek az orosz igazságügyi minisztérium.

„A lista folyton változik, flexibilis. Lehet, hogy megjelenik rajta más médium is, néhány pedig eltűnik róla. Nem tudom. Ez nem egy egyszeri döntés. De a mi szemünkben ez csak az amerikai tömegmédiára vonatkozik. Ez természetesen egy válaszlépés arra a döntésre, amit a Sputnyik és a Russia Today ellen hoztak” – mondta Ivan Melnikov, a Duma alelnöke.

Az amerikai elnökválasztási kampányban betöltött félretájékoztatási szerepe miatt az amerikai kormány is külföldi ügynöknek jelentkeztette be a két orosz társaságot (a Sputnyikok és a Russia Todayt).

„Az én szemszögemből nézve ez egy nagyon nem kellemes, de szükséges lépés. Miért csinálják ezt az Egyesült Államokban? Nem értem. Nem kellett volna ezt a kampányt elkezdeniük. Nem mi kezdtük. De ahogy ők elkezdték, mi úgy folytatjuk” – tette hozzá Melnikov.

A Szabad Európa Rádiót és az Amerika Hangját kedden a törvényhozás felsőházából is kitiltották. „Az orosz igazságügyi minisztérium jelezte, hogy az új szabályozás több korlátozást fog jelenteni a vállalatunk munkájára Oroszországban. Eddig ezeknek a korlátozásoknak a természete ismeretlen. Mindenfajta közlést gondosan áttanulmányozunk, amely a minisztériumtól és más orosz hivatalos szervektől érkezik. Ugyanakkor továbbra is elkötelezettek vagyunk, hogy folytassuk az újságírói munkát, hogy objektív és átfogó híreket adhassunk az oroszul beszélő közönségünknek” – nyilatkozta Thomas Kent, a Szabad Európa Rádió elnöke.

Az igazságügyi minisztérium listáján egyébként eddig hét médium szerepel. A fenti kettőn kívül egy krími híreket sugárzó, egy szibériai és egy az észak-kaukázusi muszlim régióban működő sajtótermék is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!