2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

AI: Botrányosak az osztrák menekülttáborok

2015. augusztus 18., kedd 18:03, frissítve: szerda 10:46

Az osztrák belügyminisztérium vizsgálja, hogy fel tudják-e gyorsítani a menekültek kérelmeinek elbírálását – a tárca szóvivője ezt azután közölte, hogy az Amnesty Internetional botrányosnak nevezte az osztrák menekülttáborokban tapasztalt helyzetet. Közben az osztrák hatóságok cáfolják, hogy Magyarországra is visszatoloncolnának menekülteket, Szlovákiának viszont valószínűleg több száz embert fognak átadni ősszel.

A traiskircheni tábor a legrégibb Ausztriában: 1956-ban 190 ezer magyar disszidens került ide. Az Amenesty International friss jelentése szerint, ami most van a táborban, az botrány. Szándékosan lassítják az adatfelvételt és a kérelmek bírálatát, az emberek a szabad ég alatt alszanak, és még állandó orvosi ellátás és tolmács sincs.

„Az európai szomorúság szimbóluma lettünk. El nem tudtam volna képzelni, hogy az Amnesty International épp Ausztriában talál majd kritizálni valót, de ez a jelentés legalább a katasztrofális európai politikai irányelvek hiányára is felhívja a figyelmet” – mondja Andreas Babler, a város polgármestere.

A traiskircheni tábor magyar mércével rendben van, csakhogy a helyszín a világ egyik leggazdagabb országa, néhány kilométerre a világ legélhetőbb városának választott Bécstől.

„Egyrészt idén háromszor annyi ember érkezett hozzánk, mint egy évvel korábban. Ez a lassúság egyik oka. Másrészt mi minden egyes kérelem esetén alapos vizsgálatot végzünk. Ez a modell elérte a kapacitása végét, új eljárásra van szükség” – ismerte el Karl-Heinz Grundböck, az osztrák belügyi szóvivő.

Ausztria már 500 menekültnek vásárolt helyet Szlovákiában, és Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint olyan jó üzletet kötöttek, hogy további bevándorlókat vesznek át az osztrákoktól. A magyar kormány szerint az osztrákok ide is menekülteket toloncolnának vissza, de a Hír Televíziónak nyilatkozó osztrák szervezetek szerint erről nincs szó. Lázár János ezt az értesülést nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

„Harapófogó helyzetben vagyunk, tekintettel arra, hogy délről 300 ezer ember jelent nyomást az országra, nyugatról pedig sorba jelentkeznek be a kormányok, hogy vissza akarják toloncolni hozzánk a tőlünk érkező vagy általuk vélelmezetten tőlünk érkező illegális migránsokat. Az osztrák kormánnyal és az osztrák belügyminisztériummal rendszeres tárgyalásban van a belügyminiszter. Sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánom az értesülésüket” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Angela Merkel német kancellár egy hétvégi nyilatkozatában azt mondta: az EU a következő hónapokban minden más témánál többet fog foglalkozni a menekültválsággal. Átfogó menekültügyi szabályokról kezdenek tárgyalni, amelyek előírják az ellátás alapvető színvonalát, és ehhez egységes európai integrációs program is kapcsolódik, amely alól egy tagállam sem bújhat ki.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!