2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Adóbehajtást ígér a kormány

2015. március 9., hétfő 12:28, frissítve: hétfő 12:56

Az adóbehajtás hatékonyabbá tételét ígéri a görög kormány az eurózónának, ha cserébe bővíthetik a szociális kiadásokat. Az ország pénzügyminisztere szerint a görögöknél az adóelkerülés nemzeti sport: az ország teljes adósságának a negyedét vissza tudnák fizetni az állampolgárok tartozásából. Az eurózóna és a görög kormány tárgyalói Brüsszelben tárgyalnak a javaslatcsomagról.

Hét kérése van a görög kormánynak az eurózóna vezetéséhez, hogy a Brüsszelből elvárt reformokat végre tudják hajtani. A görögök bővítenék a költségvetési tanács hatáskörét, hogy nyomon követhetők legyenek a központi kiadások. Szeretnének felső határt szabni bizonyos kormányzati kiadásoknak, és szigorítanák az adóbehajtást is. A görögöknek 76 milliárd dollár adóhátralékuk van, ebből a görög államadósság majdnem negyedét vissza lehetne fizetni. A kormány állami besúgórendszert is kiépítene, hogy az adócsalókat elkapják és még Jánisz Varufákisz pénzügyminiszter is elismerte: a görögöknél nemzeti hagyomány az adóelkerülés.

A brüsszeli elvárások teljesítéséért cserébe a görögök a szociális kiadások bővítését próbálják elérni. A mélyszegénységben élőket étkezési utalvánnyal, ingyen árammal és ingyen albérlettel segítenék. Ehhez többek között az állami szerencsejátékcég privatizálásából szereznének pénzt. A hírek szerint azonban az eurócsoport más lépésekben reménykedett. Több cég privatizációját várták, és munkaerő-piaci reformokra is számítottak, ezért nem biztos, hogy a hétfő esti ülésen elfogadják a görög javaslatokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!