2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ferenc pápa: Mártírok a keresztény áldozatok

,

2015. december 25., péntek 13:20, frissítve: péntek 14:55

Tiszteletet érdemelnek azok az országok és emberek, amelyek és akik részt vesznek az Európába érkező bevándorlók fogadásában. Ezt Ferenc pápa mondta karácsonyi áldásában a Szent Péter téren. Az Urbi et Orbi, Rómának és a világnak mondott áldásban kifejezte: minden keresztény országnak kötelessége lenne segíteni a rászorulókon. A szíriai latin pátriárka arról beszélt, hogy ha a háború véget ér, akkor nemcsak a városokat, hanem az emberek lelkét is újjá kell építeni.

Zarándokok ezrei várták már reggel óta a Szent Péter téren az Urbi et Orbi áldást. Elődeivel ellentétben Ferenc pápa nem mondta el különböző nyelveken a karácsonyi áldást, viszont rengeteg aktuálpolitikai utalást beleszőtt a beszédébe. Tiszteletre méltónak nevezte, hogy vannak országok és emberek, amelyek és akik az általános idegengyűlölet ellenére befogadtak bevándorlókat, és segítik a beilleszkedésüket.

Az egyházfő támogatásáról biztosította az ENSZ-t, amelynek feladata lenne lezárni a szíriai polgárháborút. Tárgyalásra szólította fel Izraelt és a palesztinokat az elmúlt hónapok fokozódó erőszakhulláma miatt. Az egyházfő beszédében a terrorizmust is elítélte. Szerinte az elmúlt időszak párizsi, bamakói, egyiptomi és tunéziai merényletei egész népek kulturális örökségét pusztítják el, Ferenc pápa mártírnak nevezte a keresztény áldozatokat.

A Születés templomában gyülekeztek

A béketeremtés volt a téma Betlehemben is, ahol a Születés templomában gyülekeztek a zarándokok.A jeruzsálemi latin pátriárka szerint a spirituális értékek gyengülését jelzik a közel-keleti háborúk. „Az elmúlt időszakban egyre több fájdalmas incidenst látunk a közel-keleten és a világ többi részén is. Ez alapján látszik, mennyire elvesztették az emberek a spirituális értékeket és az emberiességüket” – szólt az üzenete.

A szomszédos Szíriában a 2011 óta tartó háborúnak már több mint negyedmillió áldozata van, és tízmillióan elmenekültek. Ennek ellenére itt is megtartotta a karácsonyi ünnepeket a helyi keresztény közösség.

„Az emberek lelkét is újjá kell építeni”

„Reméljük, a háború hamarosan véget ér. Nemcsak a városokat, hanem az emberek lelkét is újjá kell építeni” – mondta a szíriai latin pátriárka. Az Iszlám Állam terrorszervezet egyébként Irakban és Szíriában is merényletekkel fenyegette meg a keresztényeket karácsony idejére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!