2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A szíriai rendezésről tárgyalt Aszad megtűrt ellenzéke

2015. augusztus 25., kedd 12:49, frissítve: kedd 15:22

A szíriai válság rendezésének újraindításáról tárgyaltak hétfőn Moszkvában a Bassár el-Aszad elnök által megtűrt mérsékelt ellenzékiek. A küldöttséget az orosz külügyminiszter-helyettes fogadta. A meghívottak egyetértettek abban, hogy a jövőbeni rendezési tárgyalásokra meg kell hívni a belső és a külföldi szíriai ellenzékieket, a civil társadalom képviselőit és a függetleneket is. Eközben Szíriában tovább folynak a harcok a kormányerők és a lázadók között.

Az elmúlt hónapokban egyre hevesebbé váltak a harcok a szíriai kormányerők és a lázadók között. A korábban az Egyesült Államok, jelenleg a Szaúd-Arábia és Törökország által támogatott kormányellenes erők új offenzívába kezdtek, amire az Aszad-rezsim légicsapásokkal válaszolt. Eközben továbbra is jelentős területeket tart megszállva az Iszlám Állam terrorszervezet.

A napokban Damaszkusz elővárosát, Doumát érte légicsapás, amelyben több mint száz ember halt meg. A lázadók is folytatják a harcot: a damaszkuszi központi börtönnél végrehajtott aknavetős támadásban tizenegyen veszítették életüket. „Aknavetőkkel lőttek, az egyik lövedék közvetlenül a látogatók közé csapódott be. Tizenegyen meghaltak, ötvenhatan megsebesültek. Az áldozatok többsége nő és gyerek, akik férjüket vagy gyerekeiket akarták meglátogatni” – közölte a damaszkuszi központi börtön vezetője.

Szíriában 2011 tavaszán robbant ki polgárháború az Aszad-rezsim és a sokáig a Nyugat által támogatott lázadók között. A harcokban legkevesebb kétszázezren haltak meg, több mint négymillióan elmenekültek. Az Európába érkező migránsok jelentős része szíriai.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!