2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Vörös narkó

Következik:

Vezércikk 04:00

„A szeszélyes amerikai politika rámutatott: Európa csak magára számíthat”

Hír TV

2018. május 17., csütörtök 12:24, frissítve: csütörtök 17:09

Az Európai Unió hajlandó enyhíteni az amerikai importot érintő intézkedéseken, ha mentességet kap az Egyesült Államok vámtarifái alól. Angela Merkel a szófiai uniós csúcs előtt újságíróknak elmondta, tartós mentességet szeretnének kapni. Donald Trump még májusban halasztotta el a döntést. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szeszélyesnek nevezte az amerikai politikát.

A bolgár kormányfő fogadta az Európai Uniós tagállamok vezetőit és a szervezet brüsszeli képviselőit. A 28 állam és kormányfő eredetileg a digitális programról és a Nyugat-Balkán országainak jövőjéről tárgyalt volna, de az amerikai külpolitika megváltoztatta a napirendet, miután az Egyesült Államok kilépett a nehezen kialkudott iráni atomegyezményből. A paktum megtartásáért korábban több európai vezető is lobbizott. Az unió vezető politikusai közös nyilatkozatban álltak ki a 2015-ben tető alá hozott többhatalmi egyezmény mellett. Álláspontjuk szerint amíg a perzsa állam betartja, addig az unió is támogatja az Iránnal kötött szerződést, és a tagállamok készek megvédeni az Iránnal szembeni amerikai szankciók által sújtott európai vállalatokat.

Szokatlanul kemény bírálatot fogalmazott meg a Donald Trump vezette Egyesült Államokkal szemben az Európai Tanács lengyel elnöke, aki szeszélyesnek nevezte az amerikai kormány magatartását.

„Ha Trump elnök legutóbbi döntéseire gondolunk, azt mondhatnánk, hogy ilyen barátokkal, kinek van szüksége ellenségekre? Őszintén szólva Európa hálás lehet Trumpnak elnöknek, mert neki köszönhetően minden illúziónktól megszabadultunk. Tudomásul vettük, ha segítségre van szükségünk, csak magunkra számíthatunk. Európának a mostani hangulat ellenére, mindent meg kell tennie a transzatlanti szövetségért, ugyanakkor fel kell készülnünk olyan forgatókönyvekre is, amelyben egyedül kell cselekednünk” – mondta Donald Tusk.

Egységet mutatnak a tagállamok ez európai acél-, és alumíniumimportra kivetett amerikai védővámok ügyében is. Erről munkavacsorájukon cselekvési tervet is elfogadtak, amelyben felhatalmazzák az Európai Bizottságot, hogy tárgyaljon a vámmentességről. Washington ugyanis június elsejével tervezi visszaállítani a májusban felfüggesztett importvámot.

„A transzatlanti kereskedelem fontos mindannyiunk számára. De tisztességes vitát szeretnénk látni mindkét oldalon. Mert mi partnerként kezeljük őket, és nem vetélytársként” – mondta Dalia Grybauskaité, litván elnök.

A német kancellár azt mondta: az unió hajlandó engedményeket tenni, ha mentességet kapnak az amerikai vámtarifák alól. Az EU korábban kilátásba helyezte, hogy Trump védővámjára válaszul megsarcolja az Európába érkező ruházati cikkeket, dohányárut és egyes élelmiszereket.

„Az Európai Unió hajlandó tárgyalni az Egyesült Államokkal a kereskedelemkorlátozó intézkedések csökkentéséről, de kizárólag kölcsönös alapon, és abban az esetben, ha Washington nem vet ki vámtarifákat az unió Egyesült Államokba irányuló acél-, és alumíniumexportjára” – nyilatkozta Angela Merkel.

A találkozón a gázai határ menti véres összecsapások is szóba kerültek. Az izraeli erők a héten elején vérbe fojtották a palesztinok tüntetését. A demonstrálók a jeruzsálemi amerikai nagykövetség megnyitója ellen tiltakoztak. Az összecsapásokban 60 palesztin tüntetőt öltek meg. Az Egyesült Államok elnöke 2017-ben jelentette be, hogy áthelyezi az ország nagykövetségét Tel Avivból Jeruzsálembe, A kérdésben az unión belül nincs egység. Csehország, Magyarország és Románia néhány napja blokkolta azt a nyilatkozatot, amely elítéli az amerikai lépést, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!