2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

A spanyol miniszter bukott, Panama meghajolt

2016. április 15., péntek 16:39, frissítve: péntek 16:40

A spanyol ipari miniszter is belebukott az offshore-botrányba. Az Európai Unió 5 legnagyobb országa összefogna az adóparadicsomok ellen, feketelistáznák azokat az országokat, amelyek lehetővé teszik az adóelkerülést. Panama egyébként a botrány után úgy döntött, elfogadja a pénzügyi információk automatikus cseréjéről szóló nemzetközi szabályokat.

José Manuel Soriának ma már nincs sok oka az örömre, ő lett ugyanis a panamai offshore-botrány legújabb áldozata. Az elmúlt hetekben kiszivárgott iratokból kiderült: minisztersége előtt két olyan offshore cég igazgatója volt, amelyek adóparadicsomokban voltak bejegyezve – az egyik a Bahamákon, a másik pedig a Jersey-szigeten.

Bár Soria szerint semmi rosszat nem csinált, pénteken mégis lemondott minden tisztségéről, és visszavonult a politikától. Mint mondta, így akarja elkerülni, hogy kormányának és pártjának kárt okozzon a botrány.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek kiszűrését is célozza az a javaslat, amelyet az Európai Unió öt legnagyobb országa jelentett be Washingtonban. Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország pénzügyminiszterei arra kérték a G20 csoportot, hogy tegyen konkrét intézkedéseket az olyan mechanizmusok ellen, amelyek lehetővé teszik a jövedelmek és a pénzügyi mozgások eltitkolását.

„Ma újabb támadást indítunk azok ellen, akik illegálisan elkerülik az adót és a pénzügyi rendszer sötét sarkaiban rejtegetik vagyonukat. Nagy-Britannia európai partnereivel együtt azt próbálja majd kideríteni, hogy ki birtokolja valójában a titkos offshore cégeket” – mondta George Osborne brit pénzügyminiszter.

Szerinte egyébként a javaslataikkal leleplezhetik a pénzmosást és a korrupciót. A G20-on belül azonban nem minden ország támogatja, hogy feketelista készüljön az adóparadicsomokról.

Eközben Panama azt ígérte: elfogadja a pénzügyi információk automatikus cseréjéről szóló nemzetközi szabályokat. „Leginkább az aggaszt, hogy mi lesz a hírnevünkkel. Nem az, hogy hogyan hat mindez a GDP-re, hanem az, hogy az emberek azt mondják: ha Panama nem viselkedik jól, akkor nem megyünk oda. Ezért minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy összhangban legyünk a nemzetközi normákkal, és kövessük a nemzetközi közösség elvárásait” – jelentette ki Ivan Zarak, Panama gazdasági miniszterhelyettese.

Az offshore-botrány két hete robbant ki, miután egy panamai ügyvédi irodából 11,5 millió dokumentumot szivárogtattak ki több százezer offshore cégről. Kiderült például, hogy a legnagyobb amerikai cégek 1400 milliárd dollárt helyeztek el adóparadicsomokban 2008 és 2014 között. Ez 386 ezer milliárd forint, azaz a magyar GDP több mint tízszerese.

A botránynak több magyar érintettje is volt, köztük a volt fideszes politikus Horváth Zsolt, illetve az egykori szocialista pénztárnok, Boldvai László.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!