2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A spanyol egység mellett tüntettek Barcelonában

Hír TV

2017. október 29., vasárnap 15:53, frissítve: vasárnap 17:23

Barcelonában 300 ezren tüntettek vasárnap délután a spanyol egység mellett. A tüntetők azt akarják, hogy bírósági eljárás induljon a leváltott katalán elnök ellen, amiért a megosztásra törekedett. A belga kormány közölte, Katalónia függetlenségét nem támogatják, de hajlandók menedékjogot adni a leváltott elnöknek, ha eljárás indul ellene.

Százezrek tüntetnek Spanyolország egységéért vasárnap délután Barcelonában. A katalán lakosságnak csak a 41 százaléka elszakadáspárti, ennél lényegesen többen, 49 százaléknyian viszont hallani se akar az elszakadásról.

„Hogy mit akarunk? Azt, hogy ne szakítsák szét az országot. Szégyen, amit a kormány csinál. A katalán elnök tönkre akarja tenni egész Katalóniát? Ehhez nem járultunk hozzá” – mondta egy badalonai lakos.

A katalán kormány akkor tudta volna legálisan kihirdetni az elszakadást, ha kétharmaduk van a parlamentben, viszont még az 50 százalékos többségük is csak alig van meg. A december 21-i előre hozott választás előtt a katalán elnök polgári ellenállásra kérte a katalánokat, de erre nem sok esély van.

„Nem világos, hogy a katalán elnök mire értette a demokratikus ellenállást. Egyrészt jelentheti azt, hogy a közalkalmazottak sztrájkoljanak, de ehhez nem biztos, hogy minden támogatás meglesz. A másik, hogy Madrid nyilván mindent megtesz majd a választás előtt, hogy a katalánokat a saját oldalára állítsa, tehát nem biztos, hogy az elszakadási mozgalom tovább erősödhet” – fejtette ki egy spanyol politológus.

A spanyol ügyészség már vizsgálja, hogy indítsanak-e eljárás katalán elnök ellen uszítás miatt. Carles Puigdemont ugyanis technikailag a leváltása után kiáltotta ki a függetlenséget, amihez végképp nem volt joga. Mivel a függetlenség kikiáltását a gyakorlatban a spanyol alkotmány se szabályozza, nem biztos, hogy végül eljárás indul Puigdemont ellen. Mindenesetre a belga kormány már közölte, hogy hajlandók jogsegélyt adni a katalán exelnöknek, attól függetlenül, hogy Katalónia elszakadását ők se támogatják.

„Nem valóságtól elrugaszkodott, hogy menekültstátuszt adjunk a katalán elnöknek. Most valóban úgy néz ki, hogy börtönbüntetésre számíthat és Madrid rajta veri el a port. Pedig neki is járna a fair tárgyaláshoz való jog, ezért vettük fontolóra, hogy segítséget nyújtunk neki” – mondta Theo Francken belga bevándorlási miniszter.

Hétfőtől egyébként a madridi kormány által kijelölt szakértők a gyakorlatban is átveszik a katalán közigazgatás irányítását. A katalán elnök szerepét a spanyol miniszterelnök-helyettes asszony veszi át.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!