2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„A rabszolgák is bevándorlók voltak”

2017. március 7., kedd 10:56

A valaha Egyesült Államokba hurcolt rabszolgák is bevándorlók voltak, és nekik is volt amerikai álmuk – ezt mondta a Trump-kormány építésügyi és városfejlesztési minisztere, Ben Carson. A fekete bőrű republikánus politikus a bírálatok hatására visszakozott. Ben Carson az előválasztások során pártja elnökjelöltségéért is kampányolt Donald Trump ellenében. Visszalépése után Donald Trumpot biztosította támogatásáról, és azóta is az elnök szoros szövetségesének számít.

Ben Carson, akit pénteken iktattak be hivatalába, már második munkanapján hatalmas botrányt kavart át nem gondolt okfejtésével. A városfejlesztési minisztérium első állománygyűlésén az Amerikába hurcolt feketék példáján próbált lelket önteni a dolgozókba:

„Erről szól Amerika, ez az álmok és a lehetőségek hazája. Azok a bevándorlók, akik a rabszolgaszállító hajók mélyén érkeztek ide, hosszabb ideig és keményebben dolgoztak, ráadásul kevesebbért. De nekik is az volt az álmuk, hogy egy napon a fiaik, a lányaik, fiú- és lányunokáik és dédunokáik ezen a földön jólétre és boldogságra találjanak” – fogalmazott a fekete bőrű politikus, annyiban tévedve, hogy a rabszolgák nem saját akaratukból, álmaiktól vezérelve utaztak Amerikába, hanem kényszerrel hurcolták őket oda, majd évszázadokon át éltek alapvető emberi jogaiktól megfosztva.

Több sem kellett az Anna Frank Központ amerikai irodájának és az Országos Szövetség a Színes Bőrűek Felemelkedéséért nevű polgárjogi szervezetnek, amelyek tragikusnak, sokkolónak, elfogadhatatlannak nevezték Carson megjegyzéseit, aki egy internetes közösségi oldalon utóbb magyarázkodni kényszerült. 2013-ban az akkor még gyakorló agysebészként dolgozó Ben Carson azzal keltett megrökönyödést, hogy az Obamacare egészségbiztosítási törvényt a rabszolgasághoz hasonlította.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!