2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

A parlament nem engedi, hogy a tüntetések vezérszónoka vezesse az országot

Hír TV

2018. május 1., kedd 22:14, frissítve: kedd 22:54

Az örmény parlament elutasította, hogy a két hete tartó tüntetéssorozat vezérszónoka, egy ellenzéki képviselő legyen az új miniszterelnök. A parlamentben az ellenzék kisebbségben van, ezért a volt kormánypárt képviselőinek a szavazataira is szükségük lett volna az új miniszterelnök kinevezéséhez. Az ellenzék szerint egyetlen céljuk egy új választás kiírása lenne, de a korábbi kormánypárt ezt nem támogatja.

Ismét több ezren vonultak utcára az örmény fővárosban kedden, miközben a parlament új miniszterelnököt próbált választani. Miután más nem jelentkezett, az ellenzék vezére és a két hete tartó tüntetéssorozat vezérszónoka maradt az egyetlen jelölt.

„A nép akaratát kell tükrözni a szavazásnak, ezt akarják az emberek elegünk van a rendszerből és a köztársaság pártból” – mondta egy tüntető.

Az ellenzéki miniszterelnök megválasztásához a tüntetők akarata nem elég. Az előző miniszterelnök ugyan lemondott, de új választást nem írtak ki. A mostani parlamentben pedig 105 képviselőből csak 47 ellenzéki van, tehát a saját jelöltjük megválasztásához nem volt szavazatuk, még úgy se, hogy nem volt másik jelölt.

„Ha a volt kormánypárt megpróbálja átmenteni a hatalmát, akkor a válság nem oldódik meg. Folytatni fogjuk a békés tüntetéseinket, amíg a volt kormánypárt tagjai is megértik, hogy az örmények többsége velünk van, nem velük” – ígérte még a szavazás előtt Nikol Pashinyan, ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Örményországban a mindent átszövő korrupció és a politikai lojalitás szerint osztogatott pozíciók miatt kezdődtek tüntetések 2 hete. A demonstrációk miatt lemondott a 10 éve hatalmon lévő miniszterelnök. A tüntetéseket szervező Kiút nevű ellenzéki mozgalom szerint egyetlen céljuk kiírni egy új tiszta, szabad választást. Az örmény rendszerváltás a regionális erőviszonyokat is befolyásolhatja. Örményország orosz szövetséges, de a szomszédos Azerbajdzsánnal területi vitája van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!