2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

A Nyugat-Balkán az európai befolyási övezet része kell legyen

Hír TV

2018. május 17., csütörtök 18:36, frissítve: csütörtök 19:21

A Nyugat-Balkán nem az orosz vagy a kínai, hanem az európai befolyási övezet része kell legyen, ezért az uniós csatlakozás a cél. A szófiai uniós csúcstalálkozó ezt üzente a hat uniós tagságra váró balkáni államnak. Az Európai Unió egységes marad a változó amerikai politika ellenében is.

Az Európai Unió állam- és kormányfői vezetői Szófiában tárgyaltak a nyugat-balkáni államok képviselőivel. 2018 első félévében Bulgária az EU soros elnöke. Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia akkor csatlakozhat, ha megteremtették a jogállamot, visszaszorították a korrupciót, és rendezték az etnikai ellentéteket, amelyek a 90-es években hosszú háborúhoz vezettek a térségben. A hat jelölt egyszerre válhat taggá, ahogy 2004-ben a közép-kelet-európai országok, köztük Magyarország. A csatlakozás dátumáról egyelőre nincs döntés, legkorábban 2025-ben bővülhet velük az Európai Unió. Az idő egyébként sürget, a Balkánra Oroszország és Kína is kiterjesztené a befolyását.

A szófiai csúcstalálkozón a tagállamok vezetői megegyeztek abban, hogy az amerikai visszalépés ellenére kitartanak az iráni atomegyezmény mellett. „Mindegyik uniós tagállam továbbra is az egyezmény mögött áll. Folytatni fogjuk a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, hogy megmentsük a szerződést, és hogy megmaradjon a kapcsolat Iránnal"” – közölte Angela Merkel német kancellár.

Az EU és az Egyesült Államok között a másik vitás kérdést a védővámok jelentik. Donald Trump egyelőre átmeneti mentességet adott Európának az acél- és alumíniumtermékekre kivetett sarc alól.

„Nagyon világos leszek, megismétlem magam: korlátlan mentességet akarunk az amerikai vámintézkedések alól. Ha Európa ezt megkapja, akkor készek vagyunk tárgyalni a mélyebb energetikai együttműködésről Amerikával” – hangoztatta az Európai Bizottság elnöke.

Jean-Claude Juncker az amerikai palagázra utalt, amelyet az Egyesült Államok cseppfolyós formában értékesítene Európában, az orosz gáz versenytársaként.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!