2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Másfél milliárdan várnak a monszunra

2015. május 31., vasárnap 19:16, frissítve: vasárnap 16:36

A monszuntól várják az enyhülést Indiában, ahol több mint 2000 ember vesztette életét a napok óta tartó hőhullámban. Az ország egyes részein a hőmérséklet elérte a 46 Celsius-fokot is. Szakértők szerint az indiai hatóságoknak a jövőben arra kell készülniük, hogy az átlagosnál több hasonló forró nap lesz az évben, mint eddig volt.

Indiában csaknem másfél milliárd ember várja, hogy beköszöntsön a monszun, és ezzel véget érjen a több mint 2000 ember életét követelő hőhullám. Az elmúlt héten a hőmérséklet többször a 46 Celsius-fokot is meghaladta a délkeleti államokban. Az áldozatok többsége idős, hajléktalan, de sok közöttük a munkás.

– Ebben a forróságban nagyjából 3 dollárt keresünk naponta, van, hogy majdnem 5 dollárt is. A keresetünk visszaesett, kevés az utas is, annak ellenére, hogy reggel kilenctől este nyolcig húzom a riksát – panaszolja Mohammad Samim riksás.

A kórházakban az orvosokat nem engedték szabadságra, hogy állandóan rendelkezésre állhassanak a megnövekedett betegszám miatt.

– Ha megnézzük a nemzeti katasztrófavédelmi erők természeticsapás-listáját, azon a hőhullám nem szerepel. Ha figyelembe vesszük az extrém forróság előfordulásának gyakoriságát, ha felkerül a listára mint természeti katasztrófa, akkor több, határozott lépést is lehetne tenni, és az ahmedabadi akcióterv érvényt nyerne országosan is. Ez pedig sok más államot is segítene – véli Arjuna Srinidh, a tudományos és környezetvédelmi központ programvezetője.

A nyugat-indiai Ahmedabadban öt éve készült az első dél-ázsiai riasztórendszer, miután 2010 májusában több mint 1300 ember vesztette életét a forróság miatt. A meteorológusok szerint az elmúlt 15 évben jelentősen megnövekedett a rendkívül forró napok száma, a lakosok a szombatra előrejelzett monszuntól várják az enyhülést, ám az napokat késik még.

A szakértők szerint az idén sokkal kevesebb eső várható Indiában, mint korábban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!