2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„A magyarok legalább úgy tesznek, mintha együttműködnének”

2017. augusztus 31., csütörtök 22:06, frissítve: csütörtök 23:04

Továbbra is elbeszél egymás mellett Brüsszel és Varsó, a lengyel kormány nem vonja vissza az igazságügyi reformot, az EU pedig továbbra is lebegteti a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását. Az Európai Parlamentnek fogy a türelme, a képviselők határozott fellépést várnak az Európai Bizottságtól. A lengyelekről szóló vitában a Fidesz hallgatott.

Nincs előrelépés Lengyelország ügyében, Varsó nem ad érdemi válaszokat a brüsszeli aggályokra – ezt mondta Frans Timmermans az Európai Parlamentben. Az Európai Bizottság első alelnöke az állampolgári jogi szakbizottságot tájékoztatta a lengyel igazságügyi reformmal kapcsolatos álláspontról, mert Varsó törekvései sértik az uniós jogot.

„A tagállami bíróságok, európai bíróságok, közvetlenül az uniós jogot alkalmazzák, és az európai bíróságokhoz is közvetlen hozzáférésük van az állampolgároknak. Az igazságszolgáltatás nem működik, hogyha ez a közvetlen hozzáférés megakad, mert a politika beavatkozik és szűrőt épít be. Így az egész európai uniós rendszer működőképessége forog kockán” – mondta Timmermans.

Az alelnök kijelentette, hogy nem céljuk a lengyel kormány büntetése, nyitottak a párbeszédre, de a lengyelek ebben nem partnerek. Közben a képviselők egyre türelmetlenebbek. „Világossá kell tennünk, hogy végigvisszük ezt a harcot, mivel a lengyel kormány feladta az értékeinket és minden ellen fellép, ami számunkra fontos” – mondta Cecilia Wikström, a Liberálisok európai parlamenti képviselője.

A vitában többször előkerült Magyarország is, mint a másik olyan tagállam, amelyik gyakran szegi meg a jogállamisági szabályokat. „Magyarországgal hasonló a helyzet, egy dolog kivételével, a magyarok legalább úgy tesznek, mint hogyha együttműködnének velünk, amikor éppen arról tájékoztatjuk őket, hogy hol lépték át a határt. A lengyel kormány már ezzel sem törődik, a látszattal sem foglalkozik. A nagy probléma, hogy párbeszédet így nem lehet folytatni” – mondta Frank Engel, az Európai Néppárt képviselője.

Több képviselő kijelentette, hogyha az Európai Bizottság azt akarja, hogy továbbra is komolyan vegyék, akkor meg kell indítani a 7-es cikkely szerinti eljárást, melynek során akár a tagállam szavazati jogát is felfüggeszthetik. A lengyel kormánypárt politikusai szerint ami történik, az a lengyel belügyekbe való beavatkozás.

„Lengyelországban jogállamiság van és esküszöm, nem értem, hogy miért próbálják Lengyelország európaiságát megkérdőjelezni. Milyen értékekre alapították az uniót? A keresztény értékekre. Még ön emlékeztet arra, hogy II. János Pál pápa mit mondott, hogy Európának szüksége van Lengyelországra. A lengyelek változást akarnak az igazságszolgáltatásban, és tudja, miért? Mert a jelenlegi rendszer gyenge volt ahhoz, hogy fellépjen a gyengék érdekében” – mondta Jadwiga Wiśniewska, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselője.

A vita során a lengyel kormány védelmében csak azok a lengyel képviselők szólaltak fel, akik egyébként a lengyel kormánypártot képviselik az Európai Parlamentben. A magyar kormánypárt ugyan többször hangoztatta, hogy minden létező fórumon megvédi a lengyel kormányt, a bizottsági ülésen azonban nem adott hangot ennek a véleményének, vagyis a fideszes néppárti EP-képviselők nem kértek szót a vitában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!