2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

A magyar katonák leendő állomásán követtek el öngyilkos merényletet

2015. április 18., szombat 10:10, frissítve: szombat 14:32

Az ausztrál rendőrök öt tizenévest vettek őrizetbe, akik állítólag merényletet készítettek elő, késekkel támadtak volna rendőrökre. A hatóságok elismerik, hogy a fiatalok nem vallási meggyőződésből, inkább balhéból tervezték a támadást. Ausztrália a héten küldött háromszáz katonát Irakba, az Iszlám Állam elleni harchoz. A szunnita milicisták pénteken Erbilben robbantottak, abban a városban, ahol a magyar katonák is állomásozni fognak.

Az amerikai konzulátus előtt lángol az utca Erbilben, Irak északi részén. Autóba rejtett pokolgép végzett két emberrel még pénteken és nyolcan megsérültek. Ebben a városban állomásoznak majd a magyar katonák is.

Erbil a kurd régió és az iszlamista milíciák által ellenőrzött terület határán van, korábban itt nem voltak jellemzőek a merényletek, csak a közeli Moszulban és Kirkukban.

A magyar katonák a harcokban nem vesznek részt, sőt még az irakiak kiképzésében sem. Ők csak a laktanyát fogják őrizni, ahol a kiképzés folyik. A Magyar Nemzet szakújságírója szerint ennél komolyabb feladatra a magyar hadsereg jelenleg nem áll készen. Bővebben>>>

A szövetségben huszonegy másik ország vesz részt, köztük az Egyesült Államok és Irán. A héten Ausztrália indította útnak a csapatait Irakba. A huszonötmilliós ország kilencszáz katonát küld, a kétharmaduk ráadásul harcolni is fog. „Végigvettük, hogy miben tudunk együttműködni. Célzott támadásokat hajtunk végre és támogatjuk az Iszlám Állam elleni légicsapásokat. Közben az a feladatunk, hogy képessé tegyük az irakiakat a rendfenntartásra. Azt egyelőre megbecsülni se lehet, hogy mennyi időre lesz szükség ehhez” – mondta az ausztrál külügyminiszter.

A harcok miatt Ausztráliában is nőtt a terrorkészültség szintje. A rendőrök öt tizenéves fiatalt vettek őrizetbe, akik állítólag késekkel akartak rendőrökre támadni Melbourne-ben, az első világháborús ausztrál részvétel emléknapján. Állítólag nem vallási meggyőződésből, csak balhéból tervezték a merényletet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!