2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A többség tisztában van azzal, hogy komoly változás várható

2015. szeptember 14., hétfő 21:08, frissítve: hétfő 21:41

Folyamatosan érkeznek a menekültek az észak-vajdasági Horgoshoz. Napközben a dél-szerbiai Preševo befogadóközpontjából nagyszámú autóbusz indult a magyar határ felé. Az előzetes becslések szerint 10-12 ezer migráns is érkezhet Magyarkanizsa községbe.

Minden eddiginél több menekült érkezhet Horgasra. A helyiek egyelőre nem tudják, mire számíthatnak. Az éjféltől szigorodó szabályokról tudnak, de pontos információik nincsenek a migránsoknak. A kameráktól egyre jobban félnek, de a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy komoly változás várható.

A hatóságok és maguk a migránsok szerint sem várható egyelőre, hogy más útvonalat választanak. Egy görögországi fotóriporter ugyanazt az utat tette meg, amit maguk a migránsok is. Elmondása szerint a macedóniai határon folyó ügyintézés egyre gyorsabban zajlik, hogy minél előbb a határhoz érjenek a menekültek.

„Barátaik, családjaik vannak már Nyugaton. Állandóan információkat kapnak onnan. Éppen most, amikor az utolsó településről eljöttem itt Szerbiában, ide Horgosra, hallottam, hogy hallgatják a részletes információkat, hogy mit csináljanak, merre menjenek. Ahogyan mondtam, a roham érkezik, mert félnek, hogy beszorulnak itt” – számolt be Jorgosz Makasz fotóriporter.

Számos helyi és külföldi segélyszervezet oszt vizet és élelmet a migránsoknak. A Baptista Szeretetszolgálat emberei a háborús övezetekben is szolgálatot teljesítenek, véleményük szerint a határzár a következő néhány napban érezteti majd hatását a szerbiai határ menti övezetben.

„Arra számítok, azt gondolja minden szeretetszolgálat, hogy egy óriási katasztrófa várható. Az elkövetkező két hét mindent megmutat. Rengetegen feltorlódnak a határon, akik jönnek, lemaradtak, akiket visszatoloncolnak, ha tudnak, és megpróbálják az alternatív utakat megkeresni” – nyilatkozta Nyúl Zoltán, a szeretetszolgálat munkatára.

Hétfőn késő estig mintegy 10-12 ezer ember érkezésére számítanak Horgoson. Az ide érkező menekültek közül így minden bizonnyal sokkal többen maradnak majd a határ menti szerbiai településeken. Szeméthegyek, eldobált ruhák és élelem jelzi a migránsok útját a határ felé.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!