2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

A külföldi sajtóban is pörög a kormány lépése

2015. február 10., kedd 12:35, frissítve: kedd 12:36

Az Erstében vásárolt állami tulajdonrésszel, és a bankadó tervezett csökkentésével a nemzetközi sajtó is foglalkozott. A hírről nemcsak a német lapok, hanem a gazdasági szakújságok is beszámoltak.

Magyarország növeli a bankszektor feletti ellenőrzését. Ezzel a címmel számolt be a Financial Times arról, hogy a magyar állam az EBRD-vel 15-15 százalékos részesedést vásárolt az Erste Bankban. A londoni üzleti napilap szerint a lépés illeszkedik az Orbán-kormány azon tervébe, amely szerint meg akarják szüntetni a külföldi befolyást a hazai pénzintézetekben. Az újságban megszólaltatott elemzők kétkedve fogadták a döntést, amely még nem jelenti a bankadó vagy más szektorokat érintő különadók azonnali csökkentését.

A bécsi Kurír arról ír, hogy az Erste Bank évente 10-50 millió euró adótehertől mentesülhet, ha a hétfőn bejelentett tervek szerint csökken jövőre a bankadó mértéke Magyarországon.

Az osztrák konzervatív napilap, a Die Presse az ügylettel kapcsolatban azt a kérdést teszi fel, hogy a magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank részvétele csak ideiglenes, vagy végleges lesz-e.


A Bloomberg hírügynökség arra emlékeztetett, hogy a kormány tavaly azzal a céllal vette meg a MKB Bankot, hogy szerinte a pénzintézetek magyar irányítás alatt élénkebben fognak hitelezni.

A Reurters a hitelezés növelése és a 3 százalékos gazdasági növekedés érdekében tett lépésként fogadta az Erste Bankkal kötött szerződést. A brit hírügynökségnek nyilatkozó elemző szerint a magyar bankszektorra viszonylag jó időszak vár, noha még kérdés, hogy az osztrák pénzintézet pontosan mire használja a plusztőkét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!