2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

A kimentett thai gyerekek számára csak most kezdődik a neheze

Hír TV

2018. július 15., vasárnap 09:57, frissítve: vasárnap 13:25

Jövő csütörtökön engedik ki a kórházból a thaiföldi gyerekeket, akiket 19 nap után hoztak fel az ország egyik barlangjából. A 2010-ben Chilében kimentett bányászok szerint a fiúk számára csak most kezdődik a nehéz időszak.

A csapat még június végén, egy órát akart a Tham Luang barlangban tölteni, kikapcsolódásképp, egy edzés után. Korábban is mentek hasonló túrákra, ezért semmilyen barlangászfelszerelés nem is volt náluk.

„Most már meggyógyultunk. Köszönjük mindenkinek, aki aggódott, és aki részt vett a mentésben. Most már nem kell aggódni miattunk” – nyilatkozta az egyik kimentet diák.

A csapat 12 tagját és az edzőjüket 9 nap után találták meg, és 6 nap előkészítés után végül 3 nap alatt hozták fel a felszínre. Jövő csütörtökön együtt engedik el őket a kórházból.

„A legjobban a tengerészgyalogosoknak szeretném megköszönni, és mindenkinek, aki lelkileg támogatott minket” – mondta a csapat legfiatalabb tagja.

A 2010-es chilei bányaomlás túlélői szerint a fiúk számára csak most kezdődik a nehéz időszak. Akkor 33 férfit 69 nap után hoztak felszínre. A chilei bányászok levélben figyelmeztették a thai túlélőket, hogy készüljenek elhúzódó pszichológiai nehézségekre, és haszonleső filmesekre, producerekre és újságírókra. A thai mentést 2 hollywoodi filmstúdió is megfilmesítené

„Mostantól sokan fogják figyelni a fiúkat, hogy fizikailag és mentálisan is rendben fejlődjenek tovább. Ehhez pszichológusok, családsegítők, orvosok együttműködésére van szükség” – közölte Piyasakol Sakolsatayadorn egészségügyi miniszter.

A mentőakcióban összesen ezernél többen vettek részt, köztük 130 búvár. A résztvevők körülbelül harmada külföldi volt. A mentés közben egy helybeli búvár meghalt, amikor elfogyott a levegője miközben épp a fiúk mentéséhez vitt le levegőt a föld alá.

„Csodálatos élmény volt a mentés mindannyiunk számára, de az biztos, hogy voltak félelmetes pillanatok. Sajnos, amikor kijöttem a barlangból, akkor közölték velem, hogy meghalt az édesapám, ami keserédessé tette a fiúk kimentését. Azt hiszem, most mindenkinek az a feladat, hogy visszataláljon az élete a normális kerékvágásba” – nyilatkozta Richard Harris ausztrál mentőbúvár.

A thai hatóságok egyébként közölték, hogy a barlangot ezentúl lezárják a monszunidőszak legelején, mert az esős évszakban a víz néhány óra alatt elzárhatja a kijáratot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!