2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A képviselőház megszavazta Trump adócsökkentését

Hír TV

2017. november 17., péntek 10:50, frissítve: péntek 10:58

A törvényt még a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

Az amerikai képviselőház megszavazta Donald Trump adócsökkentési javaslatát. Az 1500 milliárd dolláros adócsökkentési terv egyszerűsíti a bonyolult adórendszert, csökkenti a jövedelemadó-sávok számát, az ellenzéki demokraták viszont úgy látják, hogy csak a gazdagoknak kedvez. 

A pártfegyelem majdnem tökéletesen zárt: csak 13 republikánus képviselő szavazott Trump nagyszabású terve ellen, a többség voksával az ellenzéki Demokrata Párt ellenállásának dacára átment a törvényjavaslat a képviselőházon.

Az adócsomag jelentősen csökkenti a magánszemélyek és a vállalkozások adóterheit.

„Az új szabályozás értelmében több marad a keményen dolgozó adófizetők zsebében. Azoknak a családoknak segítünk, amelyek megélhetése bizonytalan volt eddig. A gazdaságot ezzel felpörgetjük, hogy ezáltal magasabb fizetéseket, több munkahelyet tudjunk biztosítani, és Amerika ismét a globális gazdaság motorja legyen” – fogalmazott Paul Ryan képviselőházi elnök.

Donald Trump a voksolás előtt személyesen jelent meg a Capitoliumban, hogy meggyőzze az ügy fontosságáról a még hezitáló konzervatív képviselőket.

A törvényalkotási folyamat ezzel egy szinttel feljebb, a szenátusba kerül, ahol az elnökre újabb politikai harc vár: hat republikánus szenátort, a John McCain vezette kemény magot kell meggyőznie, nélkülük nincs meg a többség.

A demokrata párti törvényhozók nem támogatják a tervezetet, mert szerintük a magas jövedelműeket és a nagyvállalatokat segíti. A szegényebb rétegek rosszul járnak, mert bár csökken az ő adójuk is, ezzel párhuzamosan több szociális intézkedés megszűnik, így kiadásaik összességében nőni fognak.

„Az emberek ennél jobbat érdemelnek, egy többpárti támogatottságú, igazi adóreformot. Ez nem az, még csak adócsökkentés sem, inkább átverés” – fogalmazott Nancy Pelosi, a Demokrata Párt frakcióvezetője.

Donald Trump számára az ügy rendkívül fontos: teljesítenie kell egyik legfontosabb választási ígéretét, és meg kell mutatnia, hogy képes egységesen maga mögé állítania pártját.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!