2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

A hidegháborús időket idézik az amerikai–orosz kapcsolatok

2017. szeptember 1., péntek 12:43

Bezáratja Donald Trump a San Franciscó-i orosz főkonzulátust, valamint két másik konzulátus egy-egy hivatalát.

Bezáratja Donald Trump a San Franciscó-i orosz főkonzulátust, valamint két másik konzulátus egy-egy hivatalát. Az amerikai kormány ezzel az intézkedéssel válaszolt arra, hogy Moszkva augusztusban elrendelte, hogy több mint 750-nel csökkentsék az Oroszországban szolgáló amerikai diplomaták számát.

Hidegháborús időket idéz az amerikai–orosz kapcsolatok gyors romlása. Trump még elnökjelöltként bírálta Barack Obama akkori elnök Oroszország-ellenes intézkedéseit, például az orosz diplomaták kiutasítása miatt, és azt ígérte, hogy normalizálja a kapcsolatot az oroszokkal, és még Szíriában is együttműködik majd Putyinnal. Közeledés helyett azonban gyorsuló ütemben távolodik egymástól a két állam.

Oroszország augusztusban 755 amerikai diplomatát utasított ki. Hivatalos indoklás szerint ezzel még a Barack Obama ellen bevezetett szankciókat, például az orosz követségi ingatlanok lefoglalását viszonozták, amire Obama idején hivatalosan nem reagáltak. Reakcióra azonban reakció volt a válasz.

„Elvárjuk az orosz kormánytól azt, hogy zárják be San Franciscó-i konzulátusukat, valamint egy Washingtonban és egy New Yorkban működő kereskedelmi képviseletüket” – közölte Sarah Huckabee, a Fehér Ház szóvivője.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter amerikai kollégájával telefonon vitatta meg a kialakult helyzetet. Lavrov sajnálkozását fejezte ki Rex Tillersonnak a fokozódó feszültség miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!