2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A harmadik intifáda a Hír TV kameráján keresztül

2015. december 6., vasárnap 10:10, frissítve: vasárnap 10:48

Negyedik hónapja tart az erőszakhullám Izraelben és Ciszjordániában. Palesztin fiatalok késelnek, gázolnak el zsidó járókelőket, katonákat, míg az izraeli hadsereg még a szokásosnál is keményebb kézzel lép fel az arab lakossággal szemben. Ennek járt utána két kollégánk, Maráczi Tamás és Miklósvölgyi Csaba Ciszjordániában.

Az al-Amari menekülttábor Ramallah külterületén. A zsidó állam létrejötte után egy évvel, 1949-ben létesítették, hogy 9 palesztin település menekültjeit ideiglenesen elszállásolják. Az egy négyzetkilométeres területen azóta 10 ezren zsúfolódtak össze. Akinek van pénze, elköltözik, akinek nincs, az marad. A többség generációkra itt reked. „Én itt születtem a táborban, itt mentem férjhez, és itt élek most is. Miután megölték a fiam, gyűlölni kezdtem ezt a helyet, de mára már megbékéltem vele” – mondta Isza Halid Al-Katri édesanyja.

A tábor a radikálisok fészke is. Az izraeli katonák is tartanak az itt élőktől, a félelem pedig hibákhoz vezet: a zsúfolt negyedben gyakoriak a katonai túlkapások. „A fiam itt tartózkodott a házban, amikor a katonák bejöttek a táborba letartóztatni egy körözött férfit. A fiam kilépett a ház ajtaján, hogy megnézze, mi történik kint, és akkor egy izraeli mesterlövész észrevette őt, és lelőtte éleslőszerrel.” Ez a történet az izraeli hatóságok szemszögéből egészen más lehet. Ők bűnözőknek, radikálisoknak tartják a fiatalokat, akiket saját palesztin közösségük hősökként éltet.

A palesztinok és zsidók közti harc folyamatos. Két hónapja azonban az intenzitása  drámaian megnőtt. Sokan már a 3. intifádáról beszélnek. „Az intifáda szó egy palesztin agyszülemény. Létező arab szó, de csak 1987-ben vált ismertté, amikor az első palesztin nemzeti, politikai, erőszakmentes felkelés zajlott le. Ettől fogva lett ismert. Az arab szó egy hirtelen felrázást jelent. Amikor emberek haragjukban és kétségbeesésükben, a szabadság hiánya miatt kitörnek. Változást akarnak” – nyilatkozta Nabil Saat, a palesztin hatóság első külügyminisztere, a Fatah központi bizottságának tagja.
A hírvilág stábjának ötnapos ciszjordániai forgatása alatt naponta 3-4 palesztin fiatal vesztette életét az izraeli katonákkal való összetűzésekben. És szintén naponta 2-3 izraeli katonát ért spontán támadás.

A harmadik intifáda a Hír TV kameráján keresztül. Maráczi Tamás és Miklósvölgyi Csaba ciszjordániai riportja. Hírvilág, vasárnap 19.30-kor.

Adások:

2015. december 6., vasárnap 19.30
2015. december 7., hétfő 1.30
2015. december 7., hétfő 17.30
2015. december 8., kedd 11.30

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!