2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A hadsereg nem tud civil áldozatokról, pedig nyolcvanan meghaltak

2015. augusztus 16., vasárnap 17:05, frissítve: vasárnap 17:51

Egy zsúfolt piacot bombázott a szír hadsereg a főváros közelében. Legalább nyolcvan ember meghalt és kétszáz megsérült, de a pontos szám nem ismert. Bassár el-Aszad elnök hadserege szerint az iszlamisták állásait lőtték, és nem tudnak civil áldozatokról. Egy piacon robbant bomba az iraki fővárosban, Bagdadban három merényletben húsz halott volt. Az amerikai hírszerzés szerint az Iszlám Állam terrorszervezet betiltott vegyi fegyvert, mustárgázt is használ a civil lakosság ellen.

A Damaszkusz közelében lévő piac vasárnap délelőtt zsúfolva volt emberekkel, amikor az állami hadsereg légiereje bombázni kezdte. A környékbeli utcák lakóépületei is összeomlottak.

Szíriában öt különböző csoport harcol egymással, a kormánypárti erők, az ellenzék, a szélsőséges iszlamisták, a kurdok, és légicsapásokat hajt végre a NATO néhány tagja, köztük Törökország. Egy hete az ország nyugati régiójában a kormányerők és az ellenzékiek tűzszünetet kötöttek, de vasárnap ezt megszegték. „Sokáig tárgyaltunk, de miután a tárgyalások megrekedtek, az Al Fateh milícia úgy döntött, hogy folytatja a harcot. Felszabadítjuk a településeinket a kormányerők uralma alól” – mondta egy milicista.

A hétvégén derült ki, hogy az Iszlám Állam vegyi fegyvert is bevetett a lakosság ellen. A kurdok és keresztények ellen is mustárgázt, valamint klórgázt alkalmazott. Az anyagot valószínűleg Bassár el-Aszad hadseregének a raktáraiból szerezték, és Szírián kívül Irakban is bevetették. Az amerikai hírszerzés szerint a vegyi fegyverek jelenléte megnehezíti az Iszlám Állam legyőzését. „A katonák sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint gondoltuk, ami visszavetheti a harci képességeiket” – mondta egy nyugalmazott hírszerzési tiszt.

Az Iszlám Állam az iraki fővárosban is merényletsorozatot hajtott végre a hétvégén. Húsz ember halt meg három különböző robbantásban, a legtöbb áldozat itt is egy piacon volt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!