2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A francia elnökválasztás a Hír TV kameráján keresztül

2017. május 14., vasárnap 05:53, frissítve: hétfő 09:00

Soha nem nyert el még választott közhivatalt, csupán néhány éves politikai múlttal aratott győzelmet a francia elnökválasztáson. Ez egyedülálló a francia politikatörténetben. Emmanuel Macron az elit tagja, mégis elitellenes kampánnyal vált népszerűvé. Elnökségének meghatározó hatása lehet arra, milyen irányba változik Európa. A Hír TV stábja a Macron-jelenségnek járt utána Párizsban.

Forradalom, avagy ez a mi harcunk Franciaországért – ez a címe a frissen megválasztott francia elnök könyvének, amelyet még tavaly írt, miután lemondott a gazdasági miniszteri tisztségről. Alapvető gazdasági és társadalmi átalakulást vizionál ebben, és a francia szavazók meg is bízták ennek véghezvitelével. Kisebbfajta csoda ez, hiszen mozgalmát, az En Marche-t csupán egy évvel ezelőtt hozta létre, mégis a kampányban maga mögé utasította Franciaország két nagy pártját, a konzervatív Republikánusokat és a Szocialista Pártot.

„Macron úgy vitte végig a kampányt, hogy alig vett részt a politikában előtte. Ilyen nem nagyon történt a francia politikatörténetben korábban” – vélekedik a Libération baloldali napilap főszerkesztője, Laurent Joffrin.

Sikerének oka részben az volt, hogy Francois Hollande leköszönő kormánya borzasztó teljesítményével maga alá temette a baloldalt, másrészt a nagy esélyes konzervatív jelölt, Francois Fillon elsüllyedt a korrupciós vádakban, valamint a Nemzeti Front végig ragaszkodott EU-ellenes programjához, amely nem bír többségi támogatottsággal a francia társadalomban. Emmanuel Macron ezt a piaci rést látta meg az átalakuló pártrendszerben, és nagyívű ígéreteinek hitt a szükséges többség.

„Én nem láttam még egy ilyen választást, amelynek ilyen óriási kihatása lenne Európa egészére” –  mondta el a Hír TV-nek Bruno Cautres, az egyik legismertebb francia politikai elemző.

Az EU-párti új francia elnök vélhetően a leendő német kancellár fontos szövetségese lesz az unió megreformálásában. Az európai integráció motorja, illetve a francia gazdasági-szociális feszültségek enyhítője kíván lenni, de hogy az lesz-e, az mind attól függ, hogy kormányzó többséget tud-e maga mögé állítani a júniusi nemzetgyűlési választások eredményeképpen.

További részletek Maráczi Tamás és Gajdos Mihály riportjában a francia elnökválasztásról – Hírvilág, vasárnap 19 óra 30 perctől a Hír TV műsorán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!