2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

9/11: nyilvánosságra kerülhet a hiányzó 28 oldal

Hír TV

2016. április 25., hétfő 07:21, frissítve: hétfő 11:09

Obama utolsó európai útja. Földcsuszamlásszerű szabadságpárti győzelem az osztrák elnökválasztáson. Nyilvánosságra kerülhet a hiányzó huszonnyolc oldal. Külföldi lapszemlénk.

Barack Obama megérkezett a migránsválság és a lassú gazdaság sújtotta Európába címmel közöl írást az amerikai elnök nagy-britanniai és németországi útjáról a The Washington Post. Obama Hannoverben azt monda a német kancellárról, hogy „a történelem jó oldalán áll” a migrációs válság ügyében, ugyanis bátran lép fel a válság kezeléséért, ami talán annak tulajdonítható, hogy egykor falak mögé zárva élt. Barack Obama és Angela Merkel másik fő témája az EU és az Egyesült Államok formálódó, Transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség nevű szabad kereskedelmi szerződése volt. Merkel úgy véli, ez „abszolút hasznos” Németországnak és egész Európának, ezért „igyekezni kell”, hogy minél előbb megszülessen a szerződés. Obama a tervezett megállapodással szemben az Atlanti-óceán mindkét partján erősödő ellenállásról szólva arról beszélt, hogy az emberek elégedetlenek a globalizációval, és a szabad kereskedelmi szerződések várható előnyei helyett csak lehetséges hátrányaira figyelnek.

Földcsuszamlásszerű győzelem Hofernek – Döntő mérkőzés Van der Bellennel címmel közel írást az osztrák Kleine Zeitung a vasárnapi államfőválasztásról. A szabadságpárti jelölt, Norbert Hofer ugyanis 35,40 százalékkal végzett az első helyen. A Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen 21,3 százalékkal lett második, a függetlenként induló Irmgard Griss 19 százalékot ért el. A kormánypártok által indított két jelölt, a néppárti Andreas Khol és a szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer mintegy 11-11 százalékos támogatottsággal bírt. Mivel az első fordulóban senki nem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét, négy hét múlva második fordulót tartanak, amelyen már csak az első fordulóban a két legtöbb szavazatot szerző, vagyis Hoferre és Van der Bellenre lehet majd voksolni.

Az Obama-kormányzat várhatóan hamarosan dönt arról, hogy nyilvánosságra hozza-e a 2001. szeptember 11-ei terrorakciókról szóló jelentés azon huszonnyolc oldalnyi tényanyagát, amely titkosítva maradt, és amely tartalmazza állítólag Szaúd-Arábia esetleges érintettségét. Erről a Reuters számolt be, miután Bob Graham floridai szenátor az NBC televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában elmondta, hogy a kormányzat egyik – általa meg nem nevezett – tisztségviselőjétől származó információi szerint a hírszerzés felelős vezetői az elkövetkező néhány hétben döntenek arról, nyilvánosságra hozhatók-e a dokumentumok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!